I dagsläget har restaurangkedjan 18 restauranger runt om i Sverige och tio-elva nya på gång, varav en i Eskilstuna. Allting startade 23 september 2016 då den första restaurangen öppnade i Luleå. I ”ett litet hål i väggen”.Målet är nu att nå 30 restauranger innan 2019 är slut. Företaget sneglar mot våra grannländer och ser fram emot den första Bastard Burgers restaurangen utanför Sverige inom ett par år.
Hur kommer det sig att ni öppnar en ny restaurang i Eskilstuna?– Eskilstuna är en stad som vi har kollat på ganska länge. Det är bra med folk i rörelse, vi har bara väntat på att rätt lokal skulle dyka upp. Och nu har vi hittat en i ett superläge, säger Kim Markström, marknadschef på Bastard Burgers.
Restaurangen kommer ha egen entré i köpcentret Cityhuset. De kommer även ha fullständiga rättigheter och servera produkter som inte ingår i det vanliga dryckesutbudet.
– Vi vet att McDonalds ligger i samma köpcentrum, men vi ser inte dem som några konkurrenter. Vi är två helt olika segment, de är billiga och snabba, vi är lite dyrare och långsammare, säger Kim Markström och skrattar.
Hur startade Bastard Burgers?– Det var ett kompisgäng i Luleå som ville göra bra burgare, det fanns inga planer på att utöka då. Men sen har det gått snabbt och nu blickar vi mot att öppna utomlands, Finland ligger nära till hands.
Bastard Burgers kött kommer från norrländska gårdar och mals dagligen i varje restaurang för att säkerställa kötthalt, köttblandning och kvalitet. Från årsskiftet erbjuder de samtliga sina menyer även i veganskt format. Koncernen har totalt 230 anställda och räknar hela tiden med att anställa fler i takt med att de öppnar nya restauranger.
Var kommer namnet ifrån?– Det började som ett arbetsnamn, med tiden så kände vi att det låg bra på tungan. Så då fick det bli det.
Har ni fått några reaktioner på ert namn, bastard kan tolkas både på det ena och andra sättet (kan betyda jävel eller oäkting)?– Faktiskt inte, hahaha. Men vi har väldigt svårt att annonsera på Facebook och Instagram, där blir vi alltid blockerade i en automatisk granskning. Då måste vi kontakta dem för att överklaga, då går annonserna i genom. När vi varit i USA har folk skruvat på sig och kommit fram och undrat om vi verkligen heter Bastard Burgers. När vi förklarat bakgrunden brukar de flesta skratta.
Tillverkningen av burgarna skiljer sig från många andra. De använder smashtekniken. Först formas färsen som en boll, läggs på stekbordet i cirka 30 sekunder. Sedan vänds bollen och slås till med en hamburgersmash (en platta med handtag som plattar ut färsen till en burgare) och alla burgare blir unika.
– För att få till den bästa burgaren ska färsen behandlas så lite som möjligt för att behålla luftigheten i köttet, avslutar Kim Markström.