Staden Eskilstuna har inte bara en spännande historia som kan berättas på många olika sätt, den har också ett alldeles eget stadsmuseum som vänder sig till både stora och små.
För två år sedan invigdes "Lilla stadsmuseet", en interaktiv stadshistorisk utställning som vänder sig till barn från tre till tio år. I "Lilla stadsmuseet" kan man se autentiska föremål ur museets omfattande samlingar, men också gå in i roller som historiska personer och köra ångbåt, åka buss, handla på marknad, gräva med grävmaskin och tvätta kläder.
Utställningen har så här långt varit en succé och lockat en ny publik till Eskilstuna stadsmuseum, berättar museipedagogen Åsa Egeld.
– Utställningen har utvecklats ganska mycket efter hand. Bland annat har vi insett att 1700-talet har varit eftersatt.
Detta är nu åtgärdat med en vägg laddat med spännande föremål och dramatiska berättelser. 1700-talet var seklet då Eskilstuna blev fristad (innebar bland annat att man tog bort skråväsendet och införde skattelättnader), vilket kom att lägga grunden för stadens status som industristad. Dessutom kom pesten till stan, och Sveriges sista häxprocess och avrättning ägde rum. "Listahäxan", som den åtalade kallades, var från Eskilstuna. I en monter som sitter för högt upp för att de minsta barnen ska se och har formen av en galgbacke, visas en bödelsyxa.
Ett annat makabert föremål som man berättar om i utställningen är en kniv som tillverkades i Eskilstuna. Den hade Jacob Johan Anckarström med sig i fickan när han skulle mörda Gustav III år 1792. Ett reservvapen ifall pistolen skulle klicka, berättar Åsa Egeld.
En annan nyhet i utställningen är en ångbåtsbrygga, i vilken man kan se varor som fraktades med båt från Eskilstuna vidare ut i världen. Öbergs kortlekar och Öbergs filar, till exempel. Man kan även krypa bakåt i tiden genom en magisk tunnel som startar i vår tid och utmynnar för tusen år sedan, när Sigurdsristningen kom till.