Bostadsbrist drabbar våldsutsatta kvinnor

Bostadsbristen i Eskilstuna kommun är ett allvarligt problem för kvinnojouren MOA. Det menar Gunilla Lange, ordförande för kvinnojouren. – Förra året fick vi säga nej till 42 kvinnor. Vi skulle behöva minst lika många rum till, säger Gunilla Lange.

Eskilstuna2014-05-20 17:00

Kvinnojouren MOA erbjuder akut skyddat boende för våldsutsatta kvinnor i upp till tre månader. Därefter är det meningen att annat boende ska ordnas. Enligt Gunilla Lange blir en konsekvens av bostadsbristen att flera kvinnor blir kvar på jouren, vissa upp emot ett år, utan att kunna slussas vidare. Detta innebär att kvinnojouren tvingas neka andra kvinnor i behov av hjälp, då det inte finns plats att ta emot fler.

I ett brev till kommunstyrelsen skriver Gunilla Lange om situationen för kvinnojouren. I brevet står det att kvinnojouren behöver både fler och bättre lokaler. Problemet med bostadsbristen har funnits länge.

– Under en rätt lång tid har vi muntligt talat om läget. Men det räcker inte alltid att prata, vi ville göra ett officiellt ärende av det hela.

Vad som händer med de kvinnor som inte får plats hos jouren har Gunilla Lange inget tydligt svar på. De blir kommunens ansvar, där vissa slussas till hotell, andra hamnar hos släkt och vänner. Vissa flyttar tillbaka, dit där våldsutövaren befinner sig.

Kommunstyrelsen i Eskilstuna har inte behandlat brevet ännu, men enligt Sarita Hotti (S), ledamot i kommunstyrelsen, är man medveten om problemen med bostadsbristen.

– Vi hade som målsättning att bygga 150 nya bostäder per år, det har vi nu höjt till 300. Kommunfastighet ska stå för cirka hälften och andra aktörer för resten.

Detta hoppas Sarita Hotti kommer ske redan nästa år. Vad gäller den akuta situationen med våldsutsatta kvinnor i behov av hjälp menar Sarita Hotti att kommunen samverkar med andra kommuner. Är det platsbrist i Eskilstuna kan man söka sig till exempelvis Norrköping eller Linköping.

– Eskilstuna kommun samarbetar med andra kommuner i frågan, och kvinnojouren har avtal med andra jourer. Man får gå den vägen och se om man kan få hjälp någon annanstans, säger Sarita Hotti.

Enligt Gunilla Lange är bostadsbristen ett stort problem, men inte det största.

– Det största problemet är att våldet inte slutar. Att det är så många kvinnor som behöver skydd, säger Gunilla Lange.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om