Gång- och cykelbron över Eskilstunaån i höjd med det nya badhuset ska stå färdig hösten 2016, och heta Västerbron. Det beslutade stadsbyggnadsnämnden i onsdags. Det populäraste namnförslaget från Eskilstunaborna var dock Munktellbron. Varför det mest omtyckta förslaget inte gick igenom förklaras så här av namnberedningen: "Vi anser att namnet (Västerbron) bäst speglar den nya länken till och från stadsdelen Väster. Vi tror också att namnet Munktellbron kan vara missvisande då många tror att Fredrikes bro heter just Munktellbron."
Namnet Munktellbron, som inte finns, är alltså upptaget. Men konstigheterna upphör inte där.
"Fredrikes bro" som namnberedningen hänvisar till, hette just så i en månad slutet av oktober 2009. Sedan den 25 november 2009 heter den dock officiellt "Fredriques bro" efter att stadsbyggnadsnämnden beslutat om en namnjustering.
Det är Johan Theofron Munktells hustru som fått namnge Fredriques bro. Hustrun hette dock vare sig Fredrike eller Fredrique, utan Fredrika. "Fredrique" var hennes smeknamn. Enligt Ralph Agnestam, tidigare chef för Munktellmuseet, var det Fredrikas svärfar som började använda franskt uttal och stavning.
Jörgen Forsrup, historiker vid Munktellmuseet har släktforskat på familjen Munktell, inklusive den västmanländska prästdottern Fredrika, född Fredrika Wilhelmina Hjertstedt.
– Det stämmer att Fredrika ibland kallades för Fredrique, det lät väl klatschigare, säger Jörgen Forsrup.
Fredrika Munktell dog hastigt 1846, 39 år gammal. Det finns så vitt känt inga fotografier på henne.
Fotnot
Munktellbron finns inte men väl Mankellbron. Det är en kombinerad väg- och järnvägsbro över Ljusnan i Sveg, Härjedalen. Mankellbron är döpt efter författaren Henning.