Få om någon har skapat mer offentlig konst i Eskilstuna än Knut-Erik Lindberg. Ett av hans totalt 16 verk, "gås" har dock hamnat i dåligt sällskap. Till och från förvandlas platsen utanför Postens gamla huvudkontor på Rademachergatan 6 där bronsgåsen stått sedan 1954, till en sopstation.
Kärl från de omgivande fastigheterna placeras vid statyns sida när de ska tömmas, och ibland blir tunnorna kvar.
– Vi har haft problem med att det hamnar stora sopkärl nära statyn. Men containern är ny och vi får reda i varför den står där den står. Vi har också fört en dialog med fastighetsägare och hyresgäster, och de har sagt att de ska hålla rent, säger Josefine Bolander på Eskilstuna konstmuseum och ansvarig för den offentliga konsten.
På tisdagen var tunnorna borta men containern, 25 centimeter från gåsens näbb, var kvar.
Konstverkets utsatta läge har inte gått Eskilstunaborna förbi. I Facebokgruppen "Du vet att du är från Eskilstuna" har statyn blivit ett diskussionsämne. "Visste inte om detta men det är klart att en så fin fågel inte ska bo bland sopcontainers och annat skit", skriver någon. En annan konstaterar: "Men herre jäklar nu är det ju ännu värre".
Flera nämner att kommunen kan passa på att flytta gåsen till ett mer passande ställe. Badhuset, på en av stenarna vid dammarna på Fristadstorget, Stadsparken och Strömsholmen nämns som placeringsalternativ.
Andra kommuninvånare hävdar att statyns plats är bra och att det snarare är containern och soptunnorna som ska hållas borta. "Fågeln kan stå kvar. Det är det andra som ska bort".
Josefine Bolander säger hon i första hand hoppas på att sopkärlsproblematiken på Rademachergatan kan åtgärdas permanent. Men om inte det går kan "Gås" komma att flyttas.
– En del av kultur- och fritidsnämndens inriktning är att man kan flytta konst efter hur staden utvecklas och växer. Men i det här specifika fallet har vi inte haft någon sådan diskussion.