Byggbolaget och politiker vill fälla jätteträdet – värderas till 2,1 miljoner kronor: "Hoppas det bevaras"

Det unika jätteträdet i Hällby som både politiker och byggbolaget Carnegie vill fälla har värderats till 2,1 miljoner kronor. – Jag hoppas att trädet kan bevaras, säger kommunens trädvårdare Fredrik Eklund.

Eskilstuna kommuns trädvårdare Fredik Eklund hoppas att trädet får stå kvar vid en eventuell exploatering av området.

Eskilstuna kommuns trädvårdare Fredik Eklund hoppas att trädet får stå kvar vid en eventuell exploatering av området.

Foto: Fotograf saknas!

Eskilstuna2018-09-14 12:19

Carnegies byggplaner vid Ekenhillsvägen i Hällby omfattar tre hyreshus i sex våningar. Ett exploateringsavtal har slutits med Eskilstuna kommun, som äger en del av den berörda marken. Området lyftes ur den detaljplan för västra Hällbybrunn som stadsbyggnadsnämnden antog i juni. Orsaken var den skyddsklassade ädelgran som finns här och som med sin storlek är unik, inte bara för Eskilstuna utan för hela Sverige. Byggbolaget vill, som tidningen skrev i somras, att trädet ska avverkas. Dess läge gör att byggrätten inte kan utnyttjas maximalt vilket gör att de ekonomiska kalkylerna inte går ihop enligt företaget. Den politiska majoriteten i stadsbyggnadsnämnden vill gå Carnegie till mötes. Men frågan om trädets framtida öde har man överlåtit till länsstyrelsen att avgöra genom att ställa ut detaljplanen för granskning på nytt.

I de nya granskningshandlingarna framgår att en eventuell avverkning av trädet måste föregås av en anmälan och samråd med länsstyrelsen.

Kommunens trädvårdare Fredrik Eklund ser med spänning fram emot länsstyrelsens ställningstagande. Tidningen träffar honom på plats i Hällby under den 25 meter höga ädelgranens enorma takkrona.

– Det är ett väldigt speciellt träd och vi på stadsbyggnadsförvaltningen bedömer att trädet är värt att bevara. Eftersom det har ett stamomfång på över tre meter klassas det som ett jätteträd enligt miljöbalken och är därmed ett särskilt skyddsvärt träd. Jag har aldrig sett motsvarigheten till ädelgran någonstans i Sverige. Och därför finns det anledning att tänka till en gång extra. Trädet borde ses som en tillgång i utformandet av kvarteret, säger han.

Under sommaren har en utomstående konsultfirma med diplomerade arborister gjort en besiktning och en ekonomisk värdering av trädet. Deras slutsats är att ädelgranen har ett stort bevarandevärde och att återanskaffningsvärdet uppgår på 2,1 miljoner kronor.

– Det är ett högt värde för ett träd och fungerar som ett riktvärde, något att förhålla sig till vid jämförelser. Ett sådant här träd går ju inte att ersätta, men det skapar karaktär och identitet till platsen utöver det rent estetiska värdet. Det bidrar även med många ekosystemtjänster. Vi har ett parallellt ärende som gäller byggplanerna intill Rothoffsparken där en av de skyddsvärda ekarna har fått ett värde på drygt två miljoner kronor.

Att det finns en "prislapp" på trädet innebär att summan kan användas som underlag för att beräkna ett vitesbelopp vid en eventuell process där trädet skadas eller tas ner.

Fredrik Eklunds förhoppning är att det inte ska behöva gå så långt.

– Jag har jobbat med de här frågorna i 30 år och statusen och förståelsen för de mjuka värdena har ökat i betydelse under de åren. Så jag hoppas att trädet kan vara kvar.

Detaljplaner på gång i Hällby

Detaljplanen för området vid Ekenhillsvägen (Hällby-Ökna 1:46) ställs ut för granskning 1-21 oktober och är tänkt att kunna antas under slutet av 2018. Två andra detaljplaner, Hällby S:2 och Torlunda S:2, är ute på samråd 1-21 oktober. Här är det övergripande syftet att ändra huvudmannaskapet för vägarna, från Hällbybrunns vägförening till kommunen. Planförslagen finns utställda i Värjans foajé samt på kommunens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!