– Men kommunerna måste ansöka om pengarna annars blir det inget, säger Fredrik Olovsson som är ordförande i riksdagens finansutskott.
– Vi ställer också vissa krav för att säkerställa att det handlar om bostäder som verkligen byggts, inte bara planer.
Pengarna fördelas till kommunerna utifrån hur många bostäder som byggs. Det räcker inte med att bygglov beviljats, eftersom det är inte är någon garanti för att det faktiskt byggs. Bidraget beräknas i stället på antalet startbesked. Såväl villor som bostadsrätter och hyresrätter räknas.
De pengar som betalas ut i höst gäller beslutade startbesked under perioden 1 augusti förra året till 31 juli i år. Senast 1 oktober måste kommunernas ansökningar ha kommit in.
Först därefter blir det klart exakt hur fördelningen mellan kommunerna blir. Men utifrån invånarantal och hur det byggs runt om i Sverige räknar Fredrik Olovsson med att det blir uppemot 20 miljoner för Eskilstunas del.
– Jag är normalt sett emot öronmärkta bidrag från staten, men det här är rätt område att satsa på, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.
– För oss är det en otrolig hjälp. Bland annat satsar vi ekonomiskt på att få fart på detaljplane- och bygglovsprocessen. I år och nästa år lägger vi nästan 4 miljoner på det arbetet. Vi skärper också kraven på hur mycket Kommunfastigheter ska bygga kommande år.
Men även om bidraget är knutet till byggande får kommunerna använda pengarna hur de vill.
– Med en växande befolkning följer andra kostnader, som till exempel förskolor, förklarar Fredrik Olovsson.
För Jimmy Jansson hägrar nu att få fart på byggandet i bland annat i kvarteret Nätet, där cirka 1 000 bostäder är planerade.
– Det kan bli en bra slant i byggbonuspengar för Eskilstuna, säger han.