Kommunens strävan att snabbt skapa nya bostäder har fått en rekyl på Västermalm. På tomterna Taggsvampen 17 och 18, i korsningen Franzéngatan/Tessingatan ska det enligt planerna skapas 26 hyresrätter, inflyttningsklara redan i början av 2016. Platsen har röjts på träd, berg har sprängts och stödmurar har uppförts.
Om entreprenören som bygger, på kommunal mark, kommer så mycket längre är dock oklart. Bygglovet överklagades till länsstyrelsen av närboende som bland annat hävdade att bygget strider mot detaljplanen och att markritningarna var bristfälliga. Länsstyrelsen tog dock kommunens parti. Även detta beslut överklagades, till mark- och miljödomstolen som i förra veckan dömde till kommunens nackdel. Domstolen poängterar att det finns formella brister i nämndens underlag och återförvisar bygglovsärendet till stadsbyggnadsnämnden i Eskilstuna.
Att bygget pågått allt sedan överklagningsprocessen inleddes har skett med en medveten risktagning från byggarens sida. I teorin, men knappast i praktiken, skulle en dom som omöjliggör byggnation på platsen kunna vinna laga kraft. Om det skulle ske måste det som hittills byggts behöva rivas.
Sven-Erik Kangas, byggingenjör i kommunen, beklagar att processen nu tappar fart men medger att ritningarna kunde ha varit bättre från början.
– Det var inte världens bästa ritningar och vissa lösningar var otydligt redovisade. Man såg dock att det gick att lösa. Och att påståenden om att träd skulle ha fällts utan tillstånd och att arbetet skulle ha påbörjats utan bygglov och startbesked är direkt felaktiga, säger Kangas.
I dag onsdag träffas kommunen och entreprenören för att diskutera den uppkomna situationen. Den nya processen kommer sannolikt att utmynna i krav på en mer detaljerad redovisning från byggarens sida och, inom en inte allt för avlägsen framtid, ett nytt beviljat bygglov från stadsbyggnadsnämnden.
– Vi får ta ett omtag och byggaren får i uppdrag att ta fram ett mer professionellt underlag kring markplaneringen. Situationen är infekterad och dess värre tror jag inte att personerna som överklagat nöjer sig med detta men jag ser i förlängningen inte att bygget ska kunna stoppas, säger Sven-Erik Kangas.
Samma personer som överklagat bygglovet har, med domen i ryggen, nu anmält Eskilstuna kommun till Justitieombudsmannen, JO. Anmälarna anser att kommunen inte har fullföljt sitt åtagande som tillsynsmyndighet.
Huruvida byggarbetet i praktiken nu måste ta en paus eller kan fortsätta trots den nya domen är oklart. Stadsbyggnadsnämnden kommer att ta ställning till den frågan i dag.