En snabb titt i omklädningsrummet ger stöd åt siffrorna. Inom Eskilstuna räddningstjänst arbetar 37 brandmän. Bland dem är två kvinnor. En av dem är Caroline Ek som numera också får söka jobb som styrkeledare, något som gör henne till den första kvinnan inom yrket i Eskilstuna. I tjänsten leder och fördelar man arbetet inom styrkan på stationen vid räddningsuppdrag.
– För mig är det ett naturligt steg i kompetensutvecklingen, men jag är stolt. Den som tipsade tidningen om mig frågade om det var okej först och då tvekade jag, för jag tänker inte så mycket på det, men så sa han att jag kunde bli en förebild för andra tjejer därute och då tänkte jag att ja, det kan jag vara.
Caroline Ek har jobbat som brandman i sex år men det var slumpen som förde henne till yrket.
– Jag ville egentligen bli officer, men där var det intagningsstopp och då satte jag mig ner och gjorde en lista på liknande jobb. Brandmansyrket passade in, så jag sökte på vinst och förlust och blev antagen.
Vad var det som lockade?
– Här får jag röra på kroppen och jobba i grupp samtidigt som jag får vara självständig.
Märker du av att du arbetar på en mansdominerad arbetsplats?
– Inte när jag är här. Det finns en viss jargong, men det är inget som jag reagerat på.
Varför tror du att det fortfarande är så få kvinnor inom räddningstjänsten?
– Det är ett yrke som lockar fler män än kvinnor, det är ganska naturligt tror jag.
Hur tror du att könsfördelningen ser ut i branschen om tio år?
– Jag hoppas att det inte går alltför fort, det är inte bra att stressa sig fram.
Varför då?
– Positiv särbehandling är bra, men om man sänker kraven så att fler kvinnor kommer in så tror jag att det märks om 30 år när de inte är starka längre. Men jag tror inte att det blir ett problem eftersom att intresset för yrket i dag inte är 50/50.