På tisdagen var ett gäng båtägare som har sina båtar i Västra kanalen i Torshälla i färd med att ta upp sina båtar. Det var sista rycket eftersom den 15 oktober är den sista dagen som man får ha sin båt i vattnet vid de kommunala båtplatserna.
När det blir dags för sjösättning igen i mitten av april väntar nya och högre priser.
För Västra kanalens del höjs priset med 100 kronor till 1 200 kronor per plats och säsong. Hans-Lennart Johannesson, 57, som just har tagit upp sin segelbåt, tycker att priset är högt i relation till vad man får för det.
– Det är ingen ström, ingen belysning, säger han.
Flera båtägare är kritiska till prishöjningen och klagar på att båtplatserna är i dåligt skick. Flera stolpar som är till för att förtöja båtarna har gått av, en del precis under vattenytan. Det är igenvuxet och under sommaren har vattenkranen vid bryggan, som har 158 platser, varit ur funktion och lamporna släckta. Det har varit många inbrott båtarna.
– Alltid är det någon som är på båten, säger Hans-Lennart Johannesson.
För de 41 platserna på östra sidan av kanalen höjs priserna med 350 kronor till 1 000 kronor.
– Det är en sån del där folk har arrenderat och byggt, de har egna bryggor. De har byggt eget och sedan så har vi valt att höja upp så att vi har lägstapriset på 1 000 kronor per båtplats, säger Alice Öberg, utvecklare på kultur- och fritidsförvaltningen på Eskilstuna kommun.
Kommunen håller på att se över arrendeavtalen vid Östra kanalen.
– Vi har som avsikt att så småningom förhoppningsvis även bygga en lång brygga där också, men det ligger väldigt långt fram i tiden, säger Alice Öberg.
För 17 platser på Alnöbryggan i Torshälla, som rymmer båtar som är över åtta meter långa, höjs priset med 700 kronor till 1 800 kronor. För de övriga 70 platserna på bryggan höjs priset med 300 kronor till 1 400 kronor.
– Man har betalat samma pris oberoende vilken storlek på båt du har och då har det varit väldigt stora skillnader på båtplatser och båtar just på Alnöbryggan så där har vi gjort en differentiering, säger Alice Öberg.
Priset höjs med 200 kronor till 1 000 kronor för de 69 platserna i Torshälla hamn och de 34 platserna i Krusgården.
Kommunen höjer även priset för sina 77 båtplatser vid tre bryggor i Campingviken i Sundbyholm. Höjningen där är 100 kronor till 1 300 kronor. Campingviken ska inte sammanblandas med den stora Sundbyholms hamn som kommunen arrenderar ut. Sundbyholms hamn berörs inte av kommunens prisjusteringar som beslutades av Torshälla stads nämnd den 23 september och av kultur- och fritidsnämnden den 19 september.
– Vi bedömer inte att det här är någon revolutionerande i prisökning för att vi har ändå inte höjt priset på så många år, säger Alice Öberg.
– Det är en fullt rimlig höjning bedömer vi.
Enligt kultur- och fritidsförvaltningen har priset på båtplatser inte justerats under de senaste fem åren och förvaltningen ser också ett behov att förändra prissättningen inför ombyggnation av bryggor.
– Det har legat väldigt, väldigt lågt. Sedan har det visat sig att vi har haft ganska mycket kostnader för att ta hand om övergivna båtar, säger Alice Öberg.
– Sedan är det så att vi ska byta de här bryggorna så småningom.
Enligt kommunen gör högre kostnader för att hantera övergivna båtar och båtskrotning det nödvändigt att höja priset. Hamnen har öppet mellan den 15 april och den 15 oktober och en helt ny avgift på 3 000 kronor införs för hyrestagare som medvetet lämnar kvar sin båt vid bryggan under den stängda vintersäsongen.
– Du får inte ha båten i vattnet eftersom det blir skador både på båtar och bryggor, säger Alice Öberg.
Hon menar att Eskilstuna ska hålla samma prisnivå som andra kommunalt driftade hamnar eftersom kostnaderna är desamma. Eskilstuna är även efter höjningarna billigare än Västerås och Strängnäs. Eskilstuna kommun har vid prissättningen tagit hänsyn till att Torshälla har andra förutsättningar, bland annat genom att vattnet i ån periodvis är strömt och att det är flera kilometer ut till Mälaren. Alice Öberg konstaterar att det finns lediga båt platser Torshälla.
– Vid covid var det helt fullbelagt så att nu ser jag att vi har ganska gott om platser. Sedan har vi en hel del platser som är trasiga och det är sånt som ska repareras utifrån när vi byter bryggor. Så att vi är ju inte fullbelagda, säger hon.
Det finns även lediga platser i Campingviken i Sundbyolm som ligger mer öppet. Även där är bryggorna gamla.
– Det här är någonting som är byggt för länge sedan så det är väl någonting man får titta över framöver, säger Alice Öberg vid kultur- och fritidsförvaltningen.
Daniel Serrander, ordförande i Segelsällskapet Svearna, tycker personligen att det är bra att Torshälla stads nämnd vill förbättra och underhålla sina hamnar och att de som nyttjar hamnarna är med och betalar.
– Merparten av Segelsällskapets Svearnas och säkert också Torshälla Segelsällskaps medlemmar väljer att lägga sina båtar i Sundbyholm, Mälarbaden eller på egna platser som klubbarna har tillgång till. Fler skulle säkert välja hamnarna i Torshälla om de var säkrare, men i dagsläget verkar det vara allt för stora problem med inbrott och stölder där. Vi vill ha våra båtar bakom låsta grindar för att göra det svårt för obehöriga att hälsa på, säger han.
Daniel Serrander konstaterar att Torshällas hamnplatser är avgjort mycket billigare att hyra än andra platser som till exempel i Sundbyholm.
– Jag tror man skulle vara beredd att betala mer för en plats i Torshälla, om man kunde lösa säkerheten och förbättra infrastrukturen kring hamnarna. Ett annat problem med Torshällas hamnar är strömmande vatten vissa perioder på året. Förutom i kanalen nedanför slussen, så kan det vara väldigt svårt att komma in eller ut från sin plats om man ligger i strömmande vatten. Det slipper man helt ifrån på andra platser i Mälaren.
Lotta Maxe, ordförande Torshälla Segelsällskap, har full förståelse för prishöjningarna.
– Det är ju jättebra för hela Torshälla att man snyggar till och putsar de här bryggorna. Det är ju så att naturligtvis måste de höja avgifterna om de ska bygga om bryggorna och förbättra, säger hon.