– Det drabbar oss något extremt, från 32 000 till 62 000 kronor om året, säger Anders Ersson, ordförande i Andelsföreningen Gymnasternas sportstuga.
Skjulstabastun drivs sedan 1944 ideellt av föreningen Andelsföreningen Gymnasternas sportstuga. Fyra dagar i veckan har de öppet för allmänheten.
– Kommunen har höjt elnätsavgifterna ordentligt. När vi startar våra bastuaggregat tar de ut väldigt mycket energi, 36 kilowatt i timmen. Vi har säkringar på 63 Ampere och betalar över 100 kronor för varje kilowattimme. Vi har räknat på det nya priset och kommit fram till 62 000 kronor om året, men nu i dagarna fick vi elräkningen för maj och juni. Den var på 11 000, ta det gånger sex så blir det 66 000 kronor om året, minst. Det går åt ännu mer el under vintermånaderna. Och inte nog med det, den 1 augusti ska de höja elnätsavgiften med ytterligare tio procent, det känns riktigt tungt.
Enligt Anders Ersson är det fyra elkunder i Eskilstuna som är extra hårt drabbade, Andelsföreningen Gymnasternas sportstuga är en av dem. Allt beror på vad man driver för sorts verksamhet.
– Vi bastar vid fyra tillfällen i veckan, och då mäter Eskilstuna Energi och miljö, EEM, och träffar våra toppar. Företag som har en stor jämn elförbrukning drabbas inte alls så som vi gör, även om de förbrukar mer energi, överlag.
– För att kunna finansiera det hela måste vi nu höja priserna, från 30 till 40 kronor per bastutillfälle. Det låter kanske inte så mycket men procentuellt är det över 30 procent i höjning.
Kommer höjningen att kunna täcka kostnaderna?– Vi tror att det kommer att fungera med denna höjning. Vi gör även förändringar med uppstarten av bastuaggregaten. Förr startade vi våra tre bastuaggregat med maxeffekt på en gång och värmde upp bastun snabbt. Nu startar vi aggregaten tidigare, i tre olika cykler. Vi slår på aggregaten två timmar innan vi öppnar och ökar temperaturen med 20 grader. Sen ökar vi 20 grader varje timme upp till 80 grader, som vi sedan håller under hela öppettiden.
Hur har ni kommit fram till att detta ska sänka kostnaderna?– I samråd med EEM har vi räknat fram det. Vi har även samarbetat med företaget Exakta, som är lokala bastuexperter. Både EEM och Exakta har varit väldigt behjälpliga. De på EEM är verkställarna och gör bara vad beslutsfattarna på Eskilstuna kommun säger åt dem att göra.
Vet ni hur mycket ni kommer att kunna sänka elförbrukningen?– Vi började med det här för lite över en vecka sedan och har inte tittat än på hur det har påverkat elförbrukningen. Men det kommer att sänka våra utgifter.
Kan du berätta lite mer om er förening?– Den är bra nära kultur, vi firade 75 år i maj, den är nästan som en institution. Både när det gäller integration och mångfald, vi har mellan 17 och 20 olika nationaliteter som kommer till oss och tar en bastu. Allt från tiggare till professorer. Vi är en ideell förening med runt 25 medlemmar, allt drivs av några få eldsjälar.
Var kommer namnet Andelsföreningen Gymnasternas sportstuga från?– På den tiden, 1944, hade de en massa gymnastiska övningar utanför innan det blev dags för att ta en bastu i sportstugan, därav namnet. Då var det bara män som var välkomna och bastun var vedeldad. I dag är precis alla välkomna hit.
Hur ofta bastar du själv?– Jag är här i Skjulstabastun två till tre gånger i veckan. Förr hade jag egen bastu hemma, då bastade jag både här och där.