Bakom temat ligger det faktum att läsning är bra för oss. Dels hämtar vi in rena faktakunskaper när vi läser, men vi övar också upp vårt ordförråd och vår språkkänsla vilket ger oss större möjligheter i skola, arbetsliv och ute i samhället.
Läsning har på senare tid diskuterats även på högsta politiska nivå, bland annat byter höstlovet namn till läslovet. Alla i Sverige ska också ges möjlighet att utveckla en god läsförmåga och ha tillgång till litteratur av hög kvalitet, heter det.
Men hur fungerar det för den som har riktigt svårt för att läsa? Jo, det kan fungera alldeles utmärkt. I alla fall enligt Christoffer Axell, adjunkt på Mälardalens högskola, som under måndagen föreläste på Contrast i Eskilstuna. Han är själv dyslektiker, och menar att det finns vägar till lärande som inte inbegriper skriven text. Det går att läsa - utan att läsa.
– Dyslexi behöver inte ens vara ett hinder. Jag vet inget annat, och det har format mig. Jag har byggt upp andra styrkor, säger han.
Han lyfter främst fram det verbala lärandet. Att lyssna, och prata. Själv upplever han sina tidigare högskolestudier som enklare än högstadiet.
– Jag tänker att en lärare förmodligen tar upp det som är viktigast under sina föreläsningar, och man kan lära sig mycket genom att diskutera med sina kamrater. Det skapar reflektionstillfällen.
Christoffer Axell beskriver sig själv som en social person med gott hörselminne. Det har blivit hans läsning. Men han betonar att alla är unika, och lär på olika vis. Det gäller att hitta det som passar en själv bäst. Men framför allt gäller det att ha roligt. Har man inte roligt, tar man sig inte framåt.
– Problemet ligger inte i dyslexin, utan i din inställning. Jag brukar säga att har du inte skoj så gör du fel, säger han.
Hans bästa råd till den som upplever svårigheter med läsningen är lite motsägelsefullt: att inte lyssna så mycket på andra utan gå sin egen väg. Rent konkret vill han dock lyfta fram anteckningar i form av punktlistor och mind maps som ett mycket bra alternativ för den som har svårt att hinna skriva text under till exempel en föreläsning, eller som hinner skriva men sedan inte kan utläsa vad som skrivits.
– Och så vänner. Omge dig med vänner som vill hjälpa dig.