Nordiska motståndsrörelsen, som av Expo beskrivs som en våldsam nazistisk grupp med syfte att störta demokratin, fanns på plats i centrala Eskilstuna i samband med lördagens prideparad.
Manifestationen saknade tillstånd, men polisen valde att inte upplösa den.
Många Eskilstunabor har reagerat på det, och flera personer har på olika vis hört av sig till Eskilstuna-Kuriren med frågor. "Det kan ju liknas vid att polisen larmas till ett inbrott och tittar på när tjuven plockar på sig tjuvgods utan att göra något åt det", skriver till exempel en insändarskribent.
Att manifestationen inte upplöstes förklarar polisen med att den inte utgjorde någon fara för allmänheten. Det var en lugn manifestation på så vis. Det kastades ett och annat glåpord, och en del personer gick fram för att prata med NMR-demonstranterna, men det ledde såvitt känt inte till handgripligheter från någon sida.
– Vi ska se till att alla får sina grundlagsskyddade rättigheter tillgodosedda. Vi kan upplösa en demonstration eller manifestation om vi bedömer att den utgör en fara för allmänheten och hade det uppstått en ordningsstörning så hade vi upplöst den, säger polisens presstalesperson Martina Gradian till tidningen på måndagen.
– Men rätten att uttrycka sina åsikter väger väldigt tungt.
NMR-manifestationen samlade enligt polisen ett 20-tal individer. Ingen av dem är misstänkt för något brott, utöver den man som polisen menar var "ansvarig" för sammankomsten.
– Det är en man i 40-årsåldern. Han är misstänkt för brott mot ordningslagen, säger Martina Gradian.
En av flera som reagerade starkt på NMR:s närvaro i lördags var Liberalernas gruppledare i Eskilstuna, Camilla Cederlöf.
– Jag reagerade jättestarkt. Just med tanke på temat för årets festival också (funktionsnedsättning). Tittar man på nazismens grund och vilka som först utsattes, så var det ju funktionsnedsatta. Och jag gick i paraden med min dotter som sitter i rullstol, säger hon.
Redan innan paraden var NMR-medlemmarna på Fristadstorget, bland tälten. Och då började det till och med pratas om en nödplan utifall något skulle hända.
– Vi har ju vår partilokal och vi sa det till våra tältgrannar att skulle det hända något så inrymmer vi där. Det är ju tråkigt att man ska behöva prata i termer av inrymning, säger Camilla Cederlöf.
Hon har viss förståelse för att manifestationen inte upplöstes, men tycker att polisen nog borde ha upplöst den.
– Det hade ju inte tillstånd. Men jag valde att ignorera dem, säger hon.
Mindre förstående är Vänsterpartiets gruppledare i Eskilstuna, Maria Chergui. Hon var med och bildade en "pride-vägg" mot nazisterna på Fristadstorget. Hon diskuterade även med poliser på plats om varför de tillät dem att stå kvar.
– Jag är kritisk mot polisens beslut. De fick vara kvar trots att deras syfte är att markera och skrämma människor. De har inget på Pride att göra, ville de demonstrera kunde de gjort det en annan dag eller på en annan plats, säger hon.