Barn- och utbildningsnämnden fattade under torsdagen beslut om nya upptagningsområden för årskurs 7. Beslutet är en ren följd av att en ny högstadieskola ska stå klar i centrum höstterminen 2017.
– Att det blev just de här skolorna beror på att de tidigare hänvisats till Djurgårdsskolan och Skogstorpsskolan där det varit väldigt trångt, säger kommunens grundskolechef Hans Ringström.
– Nu frigörs platser på flera skolor och det innebär att möjligheterna att välja annan skola än den anvisade ökar.
Elever inom en skolas upptagningsområde har alltid rätt att gå i den skolan. Men i mån av plats kan de genom det fria skolvalet välja en helt annan skola.
Fristadsskolan kommer att få plats för 90 elever i årskurs sju. Av dessa reserveras cirka 60 för upptagningsområdet, 20 för det fria skolvalet och 10 för inflyttning under läsåret.
Enligt planen kommer det också att bli två klasser i årskurs 8 på skolan när den öppnar nästa höst. De platserna kan samtliga nuvarande sjuor söka. Blir trycket hårt finns utrymme för ytterligare en åttondeklass. Klasser i årskurs 9 blir det först höstterminen 2018.
Även Faktoriet, en av kommunens populäraste högstadieskolor, får ett nytt upptagningsområde – Lundbyskolan. Tidigare har platserna här fördelats genom lottning. Flera har klagat på att det inneburit att klasser splittrats. Eftersom Lundbyskolans elever är färre än antalet platser på Faktoriet kommer det även i fortsättningen vara möjligt för elever från andra skolor att söka dit.
Det är inte bara på Fristadsskolan som platser reserveras för nyinflyttade elever. Totalt i kommunens högstadieskolor avsätt cirka 65 platser för ändamålet.
– Det ger oss högre beredskap och möjlighet att styra nyanlända till olika skolor för bättre integration, säger Jari Puustinen (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna reserverade sig mot beslutet om nya upptagningsområden.