Hemtjänsten i Eskilstuna är uppdelad i 23 geografiska områden. Samtliga drivs i kommunal regi. Det enda undantaget historiskt har varit hemtjänsten i Snopptorp som under åren drivits dels av ett kooperativ, dels vårdföretaget Attendo.
– När avtalet med Attendo avslutades var vi i majoriteten överens om att gå ut med en ny upphandling, säger Mikael Edlund.
De hemtjänstområden som nu ska upphandlas är Tunafors, Öster, Husby och Svalan (Djurgården). Urvalet har gjorts för att underlätta jämförelser med liknande områden som drivs av kommunen. Syftet är enligt den politiska majoriteten att utveckla och förbättra hemtjänsten.
– Det vi tog beslut om på nämnden var att köra i gång upphandlingen så den är ute nu. I februari-mars kommer vi att fatta beslut om tilldelning förutsatt att anbudsgivarna uppfyller de krav som vi ställer.
Avtalstidens längd är inte känd eftersom den och flera andra uppgifter omfattas av upphandlingssekretess. Klart är dock att förändringen berör ungefär 250 brukare vilket motsvarar 15 procent av alla som har hemtjänst i kommunen. Antalet anställda som omfattas uppskattar Mikael Edlund till drygt 50. I upphandlingsdirektiven har krav ställts på att en ny arbetsgivare ska ta över personalen.
– Om personalen inte vill gå över har de rätt att vara kvar hos kommunen. Och vi kommer inte ha några bekymmer att ge dem arbete, säger Mikael Edlund.
Vänsterpartiets ledamot i nämnden, Maria Forsberg, reserverade sig mot nämndens beslut:
– Vi vill att vinstjakten i välfärden tar slut. Skattepengar till vård och omsorg ska gå till äldre i behov av stöd, inte till privata vinster.
Hon ser också risker för att personalens arbetsvillkor försämras.
– I Eskilstuna har man infört rätten till önskad sysselsättningsgrad och man har tagit bort de delade turerna. Det kostar pengar. En privatisering av delar av hemtjänsten riskerar att ta bort de förbättringarna, säger hon.
Mikael Edlund delar delvis Vänsterpartiets syn när det gäller risken för fler delade turer och färre heltider.
– Men vi kan inte villkora det i upphandlingen. Däremot har vi skrivit att de bör följa vår policy och våra tjänstgöringsgrader. Vi kan inte skriva vad ett företag får göra, vi får fokusera på kvalitetsaspekter. Sen ska man komma ihåg att det finns människor som vill jobba delade turer och det finns de som inte vill jobba heltid.
När det gäller diskussionen om vinster i välfärden ser Mikael Edlund en skillnad mellan vård- och skolsektorn.
– Inom vård- och omsorgssektorn har det alltid funnits andra alternativ än kommunal drift. För mig är den inte lika het som skolmarknaden. Där tycker jag det är skit med de stora bolagen som kommit in efter friskolereformen. Det viktigaste är att vi får en bra verksamhet för våra brukare, säger han.
På fackförbundet Kommunal i Eskilstuna ogillar man att hemtjänstverksamheten ska upphandlas.
– Vi har fått lämna synpunkter under processen men inte blivit lyssnade på, säger Magnus Eriksson.
Kommunals kanske viktigaste krav var att anbudsgivarna måste teckna kollektivavtal men det fick man inte gehör för.
– Man hänvisar i stället till skrivningar om kollektivavtalsliknande villkor. Det är synd. Det finns andra kommuner och landsting som satt in det som krav vid upphandlingar, säger Magnus Eriksson, ordförande i Kommunals sektion Nord som omfattar Eskilstuna och Strängnäs.
Trots tal om att syftet med privatiseringar handlar om att utveckla verksamheterna menar Magnus Eriksson att det ofta handlar om ekonomi.
– I mångt och mycket tror man sig kunna spara pengar. Vill man utveckla verksamheten har vi på Kommunal många bra förslag och det finns flera exempel i landet där man ökat kvaliteten, minskat personalens tidspress och fått ner sjukskrivningar.
Eftersom beslutet är färskt har han inte hunnit prata med så många medlemmar ännu.
– Några av dem som hört av sig har varit oroliga, några har varit förbaskade. Jag tror de allra flesta tycker som en majoritet av svenska folket, nämligen att privata vårdföretag inte ska kunna göra vinster på våra skattefinansierade verksamheter.