Deras middagskoncept blev en succĂ© – trots pandemin

I samband med att pandemins andra vÄg tog fart fick Bistro Retuna tÀnka om. Med fÀrre besökande gÀster blev lösningen att komponera ett smakfullt take away-erbjudande."Vi drog igÄng konceptet Middagslyx och det har rÀddat en stor del av verksamheten", sÀger restauratören Benny Skyttman.

Sedan starten i höstas har Bistro Retuna, med Benny Skyttman, Frida Krook och Thomas Becker, levererat 2 000 trerÀtters supéer i formen Middagslyx.

Sedan starten i höstas har Bistro Retuna, med Benny Skyttman, Frida Krook och Thomas Becker, levererat 2 000 trerÀtters supéer i formen Middagslyx.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2021-03-17 05:44

Middagslyx heter produkten som tagits fram nÀr det inte funkar med sociala möten. Sedan konceptet sjösattes i oktober har 2 000 trerÀtters supéer levererats.

– Vi ser oss som ett mellanting av en matkasse och ett restaurangbesök, sĂ€ger kökschefen Thomas Becker.

Idén till en take away med guldkant kom till i höstas som ett resultat av att den andra vÄgen i covid-pandemin bröt ut.

– Jag tycker att vi har tagit konceptet sĂ„ lĂ„ngt vi kan. Vi erbjuder en nĂ€stintill klar trerĂ€ttersmĂ„ltid som gĂ„r snabbt att fĂ€rdigstĂ€lla. Kunden behöver inte hacka lök eller tĂ€nka pĂ„ fond till sĂ„sen – det Ă€r vad som gör det sĂ„ lyxigt, sĂ€ger Benny Skyttman.

Rökt gös redo för helgens första leverans.
Rökt gös redo för helgens första leverans.

Den fÀrdigkomponerade helgmenyn, som finns för avhÀmtning eller leverans inför varje veckoslut, fick ett sÄ pass bra mottagande att bolaget bestÀmde sig för att registrera in Middagslyx.se som ett eget varumÀrke.

– Vi har Ă€ven kört leveranser till VĂ€sterĂ„s och i december hörde flera företag av som nappat pĂ„ konceptet. De ville bjuda sina anstĂ€llda pĂ„ nĂ„got extra nĂ€r det inte funkade med traditionellt julbord, sĂ€ger Benny Skyttman.

Han berÀttar att verksamheten tagit stor hjÀlp av sina kunder som fÄtt lÀmna synpunkter pÄ sÄvÀl efterlÀngtade rÀtter som tillagningstips.

– Till alla middagar bifogas naturligtvis en instruktion. Det har nog varit den största utmaningen att fĂ„ till pĂ„ ett lĂ€ttbegripligt och pedagogiskt sĂ€tt, sĂ€ger Thomas Becker.

KöksmÀstaren Thomas Becker arbetar med svenska och gÀrna nÀrproducerade rÄvaror.
KöksmÀstaren Thomas Becker arbetar med svenska och gÀrna nÀrproducerade rÄvaror.

RÀtterna som levereras ska i princip funka att tillagas i alla sorters ugnar och för kunderna rÀcker det att ha en kokplatta.

– Vi har testat oss fram och har efter starten fĂ„tt en ganska bra uppfattning om vad som funkar. Allt det som vi sjĂ€lva uppskattar gĂ„r med sjĂ€lvklarhet inte hem hos alla kunder. Kött som huvudrĂ€tt föredras exempelvis framför fisk och det blev ganska snabbt uppenbart att en flĂ€skfilĂ© med hög kvalitet flyger riktigt bra, sĂ€ger Thomas Becker.

Verksamheten anvĂ€nder bara svenska och nĂ€rproducerade rĂ„varor och mĂ„ltidsupplĂ€gget gĂ„r naturligtvis Ă€ven att fĂ„ som barn- och vegetariska varianter. Till varje ny meny bifogas ocksĂ„ tips pĂ„ passande dryckesförslag. 

Frida Krook, koordinator pÄ Bistro Retuna, tror att framgÄngarna med konceptet beror pÄ det smidiga upplÀgget och att maten passar för mÀnniskor i alla Äldrar.

– Bjud hem dina vĂ€nner, bestĂ€ll tvĂ„ dagar i förvĂ€g och hĂ€mta pĂ„sen. Det Ă€r alltid trevligt att hjĂ€lpas Ă„t i köket med det sista finliret innan maten serveras.

– Middagslyx Ă€r sĂ„ nĂ€ra en restaurangupplevelse det gĂ„r att komma – det Ă€r en fest i hemmiljö, sĂ€ger Frida Krook.

FörrÀtt, varmrÀtt och dessert redo för avhÀmtning...
FörrÀtt, varmrÀtt och dessert redo för avhÀmtning...
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!