"Det är kul att träffas och prata mat och maskiner"

Gubbröra, krispig kyckling med rostade rotfrukter och söt morotskaka. Visst låter det gott. När bönderna i Kloster-Fors lokalavdelning träffas för matlagningskurs tummas det inte på kvalitén.

Eskilstuna2014-03-27 21:25

Det doftar ljuvligt av vitlök, olivolja och ingefära långt innan vi kommer in i klassrummet, som normalt fostrar Årbyskolans elever i hemkunskap. Här träffas ett gäng matglada bönder, från LRF:s lokalavdelning Kloster-Fors, varje torsdagskväll under vintern för att kocka tillsammans.

– Det här är kul, slår Jan Jonheimer, 74 år, fast och strimlar med stadig hand de möra kycklingfiléerna.

Han är bonde på Ånsöga gård och har varit med på matlagningskursen sedan starten för elva år sedan.

– Det är ett trevligt sätt att träffas på och som regel också väldigt gott. Jag gillar bra husmanskost och det lagar vi ofta. I dag blir det kyckling till varmrätt och jag tror att det ska gå ner det med, säger han och ler.

Bönderna i Kloster-Fors blev nyligen valda till årets LRF-lokalavdelning i Sörmland, bland annat tack vare sin direktkontakt med konsumenterna.

Torsdagsträffarna innehåller, förutom matlagning, en stor portion näringslära och de har ett starkt fokus på närproducerat och miljömedvetenhet.

– Det märks att de uppskattar varandras sällskap och de är väldigt pålitliga i köket, säger kursledaren Margaretha Westermark.

Hon är nybliven pensionär efter att ha arbetat som lärare på restaurangprogrammet på Rinmangymnasiet.

– Jag blev tillfrågad om jag ville vara med här och det känns som en mjuk och rolig övergång till pensionärslivet.

Hon är märkbart imponerad av bondgängets arbetsvilja och fullständiga närvaro vid varje kurstillfälle.

– Även om vi ofta lagar för mycket mat så blir resultatet nästan alltid överraskande bra - de kan bara lära sig att våga krydda lite djärvare emellanåt, säger hon och skrattar.

Erik Karlsson, 20 år, är till vardags bonde på Hagby Säteri och kursens yngsta deltagare. Han gör sin andra säsong med bondkockarna och trivs i sällskapet. På kvällens träff har han fått ansvar för marinaden och ger trots sin ringa ålder ett säkert intryck bland kastrullerna.

– Det är kul att träffas så här och prata mat och maskiner. Det brukar smaka riktigt bra också, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om