”Det kan vara avgörande i enstaka fall”

Även landstinget är positivt till att räddningstjänst och ambulans larmas samtidigt vid misstänkt hjärtlarm.
– Det kan vara avgörande i enstaka fall, säger Stig Lindberg som är medicinskt ansvarig för ambulansjukvården i Sörmland.

Eskilstuna2009-10-12 06:30

Stig Lindberg berättar att Sörmland ligger i topp när det gäller överlevnad efter hjärtstopp. Men menar att det är tveksamt om det beror på samarbetet mellan landstinget och kommunernas räddningstjänster. Endast i något enstaka fall har räddningstjänsten fått i gång hjärtat innan ambulansen varit på plats, hävdar han.

Första minuterna viktigast

– Det är bara de absolut första minuterna som har betydelse, säger han. Efter sex till sju minuter är det bara cirka 7 procent som överlever. Om räddningstjänsten är på plats på sju minuter och ambulansen på tolv har alltså ingen större betydelse.

Bra samarbete

– Men naturligtvis finns det inget negativt i samarbetet, tvärtom det fungerar utmärkt. Det är bara bra om fler kan åka. Hur snabbt vi kan vara på plats handlar om var vi befinner oss. Ju fler som har hjärtstartare desto större är chansen att någon är nära. I Stockholm pågår försök med att utrusta och utbilda till exempel polis och taxi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om