– Arbetsmarknadsfrågor och att stötta dem som står längst ifrån arbetsmarknaden har varit den röda tråden i hela min yrkeskarriär. Det kan handla om nyanlända invandrare, människor med psykiska eller fysiska funktionshinder eller långtidsarbetslösa. Det är dem jag brinner för, säger Maria Mattson Mähl.
Hennes företag Alpha CE arbetar med att matcha arbetstagare som traditionellt har svårt att få arbete med arbetsgivare som kan erbjuda nystartsjobb och instegsjobb. Hon anser att formella processer med tonvis med blanketter och politikernas prat om validering av kunskap och erfarenheter stoppar upp. För att få ut människor på arbetsmarknaden krävs handling, menar hon.
– Vi snackar inte, vi gör, och därför får vi resultat. Vi går ut till arbetsgivare och frågar vad de har för behov och sedan tar vi kontakt med arbetssökande på till exempel SFI.
Alpha CE:s vision är att alla har en plats på arbetsmarknaden och Maria Mattson Mähl tycker att det är viktigt att inte se ner på de okvalificerade jobben.
– De enkla jobben kan funka som en start. Det kanske kan ses som resursslöseri att en arkitekt från Syrien får jobba som diskare, men kanske är diskare det perfekta jobbet under tiden man lär sig svenska och försöker komma in i samhället.
I sin föreläsning kommer Maria Mattson Mähl att belysa många exempel från verkligheten. Hon kommer bland annat att berätta om en kille från Eskilstuna med Aspergers syndrom som var en begåvad illustratör och gärna ville arbeta inom dataspelsbranschen.
– Vi tog kontakt med företag, förklarade hur det fungerar med Asperger och förutsättningarna för att det skulle funka för honom – att någon behöver säga till när han ska gå på toaletten och äta lunch. Arbetsgivaren vågade och blev i slutänden väldigt nöjd med sin nya dedikerade medarbetare.
Alpha CE:s roll är att sälja in de här olika grupperna av människor och lyfta fram vad de är bra på.
– Jag kommer att ha exempel på både när det har gått bra och när det har gått käpprätt åt helvete. Till exempel är många av de syrier som kommer hit i dag företagare, och det är inte små företag de har i bagaget. Jag kommer att ge exempel på där Sverige har förlorat stort på att behandla människor som bidragstagare. Här har Sverige väldigt mycket att lära.
Maria Mattson Mähl har varit egenföretagare sedan hon var i 20-årsåldern. I snart tio år har hon på olika sätt arbetat med arbetsmarknadsfrågor i Eskilstuna och var bland annat med och tog fram embryot till Volvosteget. Alpha CE startade hon våren 2012 och företaget har vuxit så snabbt att hon i år är nominerad till revisionsfirman EY:s pris Årets entreprenör.
– Det är viktigt att lyfta fram kvinnor i det här sammanhanget och det är viktigt att visa goda exempel på välfärdsföretag. På nätterna ligger jag och funderar på hur jag kan få ut människor i jobb. Det finns många kvinnor som driver välfärdsföretag med hjärta.
Vad driver dig?
– För mig har alltid samhällsengagemanget varit det viktiga. Det som är bra för samhället är bra för affärerna. Det går att kombinera samhällsnytta och affärsnytta, och jag gillar att se möjligheter där andra ser problem.