Domare i Eskilstuna tingsrätt döms för tjänstefel

En domare vid Eskilstuna tingsrätt döms för tjänstefel för att ha varit för långsam i handläggningen av två olika ärenden. Straffet blir 20 000 kronor i böter.

Eskilstuna2010-06-14 15:17

Det är en enig hovrätt som menar att domaren gjort sig skyldig till två fall av tjänstefel. I båda fallen rör det sig om tvistemål som tagit för lång tid att handlägga.

Det ena ärendet kom in till tingsrätten i maj 2006. En viss aktivitet pågick i målet till den 20 september samma år, därefter hände ingenting förrän den 26 mars 2009.

Hovrätten konstaterar att domaren under två och ett halvt års tid inte tog något beslut om hur målet skulle hanteras. Och den underlåtenheten är enligt hovrätten "en uppenbar avvikelse från vad som måste anses vara ett naturligt handlingsmönster".

Domaren uppgav under rättegången att arbetsbelastningen varit hård och att målet var komplicerat. Hovrätten menar dock att den långa handläggningstiden inte är godtagbar oavsett om det handlar om ett komplicerat mål. Man konstaterar också att domaren måste ha insett att uppgiften åsidosattes.

I det andra målet skriver hovrätten att det gått två år och åtta månader utan att domaren fört målet framåt. Det framgår dock att domaren vid flera tillfällen tagit fram akten och funderat.

Även i detta fall har domaren angett hård arbetsbelastning och att målet varit komplicerat som orsak till att det inte blivit något beslut.

Enligt hovrätten står det klart att domaren "genom sin passivitet inte har levt upp till rättegångsbalkens krav på snabb handläggning".

Hovrätten slår fast att domaren gjort sig skyldig till två fall av tjänstefel. Domaren döms till ett bötesstraff som betraktas som lågt i sammanhanget: 40 dagsböter på 500 kronor.

Lars Lindhe, lagman och chef för Eskilstuna tingsrätt, säger att den fällande domen mot domaren inte innebär någon åtgärd från tingsrättens sida.

- Systemet är uppbyggt så att vanliga anställda på en tingsrätt kan varnas etc. om man missköter sig, men när det gäller domare går det till statens ansvarsnämnd eller till domstol om det faller under allmänt åtal som i det här fallet.

- Från min sida blir det bara ett konstaterande att det är tråkigt både för domstolen och för domaren. Men om domen vinner laga kraft är det den som gäller. Domare är skyldiga att driva mål framåt, säger Lars Lindhe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om