– Vi samlades i ledningsgruppen det första vi gjorde på morgonkvisten för att stämma av läget. Nu har dagens lektioner inletts och vi försöker upprätthålla business as usual, genom att finnas här på skolan för våra elever, som givetvis känner viss oro, säger Mattias Öberg, områdeschef för den kommunala vuxenutbildningen i Eskilstuna.
Han möter oss i receptionen på Drottninggatan i centrala Eskilstuna. Den stora skolbyggnaden är disponerad på flera våningar, varje plan i ett rutnät med korridorer och klassrum. Dagligen uppskattas cirka tusen elever och två hundra anställda uppehålla sig i lokalerna. Här samsas 800 SFI-elever med ungefär 500 elever som läser grundläggande och gymnasiala kurser om utrymmet. Samtliga dörrar är upplåsta och det är möjligt för vem som helst att röra sig fritt i huset.
Det är morgonen efter den dödligaste masskjutningen någonsin i Sverige. Dådet drabbade en likvärdig verksamhet som denna – vuxenutbildningen i Örebro. Händelsen har även påverkat stämningen här på skolan, berättar Öberg. Under dagen ska lärarna försöka fånga upp oroliga elevers tankar och prata med dem om det som skett. Öberg poängterar att det inte finns någon uttryckt hotbild mot skolan. Samtidigt är trygghet och säkerhet en fortsatt viktig fråga att arbeta vidare med.
– Vi är inte naiva i det här, vi är en öppen verksamhet med många elever på plats. Det är klart vi jobbar med ett tänk för att motverka hot och våld.
Vad tänkte du själv när du hörde om det som hänt?
– Personligen reagerade jag, som många andra, med avsky och rädsla över hur något sådant här kan hända. Är vi där nu med skolskjutningar i Sverige? Och i en sådan här magnitud och omfattning? Det känns hemskt.
Enligt Öberg är det fortfarande för tidigt att prata om hur gårdagens händelse kommer påverka vuxenutbildningens verksamhet. Men han ser att arbetet med trygghet och säkerhet kan behöva stärkas ytterligare. Personalen har endast vid ett tillfälle – för ett och ett halvt år sedan – genomfört en utbildning i pågående dödligt våld, PDV.
– Det här arbetet behöver vi intensifiera och göra mer av längre fram. Jag skulle säga att vi behöver lära oss mer och bli kunnigare i frågan. Bara rutinerna kring hot och våld och vid inrymningar och utrymningar kan behöva stärkas upp. Här finns det ett arbete att göra för att vi ska hålla oss så uppdaterade som möjligt hela tiden.
Under onsdagen fattade flera kommuner beslut om att låsa dörrarna till komvux, bland annat Katrineholms kommun. Men några sådana planer finns inte i Eskilstuna.
– Vi vill inte vara en stängd verksamhet, säger Mattias Öberg.
På kommunens gymnasieskolor behöver eleverna nyckeltaggar för att komma in. Är det här något ni diskuterat att införa?
– Det har förts en sådan diskussion, men att låsa dörrarna kan också vara en falsk chimär. För hur enkelt är det inte att följa efter någon som har den här taggen och så kommer du in ändå och vem ska då kontrollera det? Jag vet att det finns medarbetare här på skolan, också i chefsledet, som tänker att vi borde låsa in oss. Men där är vi inte i dag.