Vattennivån i förkastningssjön Eklången har aldrig varit lägre än i dag. Cirka 120 centimeter grundare än när Finn Sandegren på Sundtorp, 73, var barn. Var och varannan sommar i många år nu har man noterat nya rekordlåga vattenstånd i sjön.
Finn och andra permanent- och sommarboende kring den åtta kilometer långa sjön har länge anat att det inte är enbart är naturen som står för regin.
Tvärtom finns det, enligt Eklångenborna, mycket som tyder på att det är mänsklig hand och ytterst medvetet utförda grepp som sakta men säkert torrlägger sjön. Från officiellt håll vill man gärna framhålla varma och nederbördsfattiga somrar som förklaring till sjöns syrefattighet, variationer i vattennivåer och fiskdöd.
På länsstyrelsen finns i dag inga planerade åtgärder redo att sätta in, men man fortsätter att hålla Eklången under uppsikt.
Resonemanget om värme och bävrar köper inte Finn.
– 30 procent av en sjö dunstar inte bort och nivåerna sjunker inte naturligt för varje dag, säger han.
Irritationen bland de boende runt Eklången är i dag påtaglig. Att fastighetspriserna riskerar att falla i takt med vattennivån kan de flesta leva med. Allvarligare än områdets ytliga attraktionsvärde är att sjön, vattenlivet och stränderna riskerar att dö, menar de.
Barnens badplats ligger på torra land. Fisk-, växt- och fågelliv har enligt vissa redan påverkats negativt. För några veckor sedan flöt tusentals döda gärsar i land på Eklångens allt större stränder.
Om man liknar Eklången vid ett badkar så motsvarar våtmarken Flättsjön, och bäckarna runt sjön, den försiktigt strilande vattenkranen som fyller karet. Påfyllningen har genom åren varit förhållandevis konstant även om bävrar från och till anklagats för att ha ställt till det med fördämningar. Andra hävdar att bävrarnas negativa inverkan är försumbar och snarast positiv för fågellivet i Flättsjön. Det stora problemet är, hävdar Finn och andra Eklångenbor, att någon mixtrat med badkarsproppen. Vattnet rinner ut för fort.
Från Flättsjön/Eklången, som ligger högst i det aktuella vattensystemet, flyter vattnet ut i Träskaten, som i sin tur har sitt utlopp i Stämån (nordost om Eklången). Stämån är en drygt fyra kilometer lång vattenled som mynnar ut i Mörtsjön och senare ut i Mälaren.
Vi hoppar bakåt i tiden till 1977. Eklångens vatten, som breder ut sig i tre kommuner (Eskilstuna, Flen och Strängnäs), nådde historiskt höga nivåer.
Där och då fanns en samsyn på att det naturliga utflödet till Stämån borde få lite hjälp på traven. Dylika rensningar hade utförts tidigare och efter att utloppet till Stämån rensats skulle problemet vara löst. Trodde man.
I praktiken var det början på en konstant sänkning av sjön Eklången.
Finn Sandegren har lyckats hitta flera personer som var med när Träskaten fick ett nytt, vidgat, utlopp.
– Jag vet inte om det var olagligt då men sannolikt har det skett flera rensningar eller snarare grävningar, sedan dess. Det är i vart fall jävligt oetiskt. Det gamla utloppet är i dag igenväxt och ersatt av ett nytt, breddat, hävdar Finn.
– Sjön är sänkt till katastrofnivåer. Fisken dör, yngelplatserna för kräftor ligger till stor del torrlagda i dag och kräftbeståndet har minskat dramatiskt. De för syrehalten så viktiga vattenväxterna dör. I dag ser Eklången ut som en regleringsdamm.
Länsstyrelsen har till och från utrett frågan utan att komma en permanent lösning på spåret.
De tre kommunernas miljöförvaltningar och länsstyrelsen har mest bollat ansvarsfrågan mellan sig.
Att sjön sjunker är alla medvetna om, men orsaken därtill och vad som måste göras för att rädda Eklången finns det i dag inget officiellt svar på.
För Finn Sandegren och en grupp kring honom står Eklångenmysteriet högst på agendan.
– Nu får det vara slut på det här. Vi tänker inte ge oss förrän utflödet och vattennivån normaliseras. Det mest konstruktiva är inte att jaga eventuella bovar utan att lösa problemet, och det är enkelt, säger Finn Sandegren.
Enligt Finn skulle en slussliknande konstruktion en bit ner i Stämån effektivt lösa problemen.
– Det viktigaste är att vi börjar dra åt samma håll och slutar skylla på bävrar, vädret och vad det nu har handlat om.