Under 2018 stals det för över 8,8 miljarder kronor från de svenska butikerna. Energidryck, kött och kläder är de varor som stjäls mest. Brottsligheten som drabbar handeln får långtgående konsekvenser. Svensk handels senaste stöld- och svinnrapport visar att varannan butik ändrat sitt sortiment. Var femte handlare överväger rent av att flytta eller lägga ned sin verksamhet på grund av handelns brottsutsatthet.
– Polis och rättsväsende har lämnat walk-over och de kriminella krafterna får diktera villkoren. Att butiker tvingas stänga igen och att handelns anställda överväger att byta yrkesbana på grund av brottslighet är otroligt illavarslande. Att detta tillåts fortsätta är en skymf, inte minst mot handelns alla medarbetare, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.
Stölder av energidryck har ökat från 16 till 28 procent sedan 2016, medan godis minskat ungefär lika mycket.
– Jag har inga procentsiffror, men stölderna av energidrycker har skenat iväg, säger Erik Fagerlind, butikschef på Hemköp i Eskilstuna centrum.
– Det kommer ofta in klungor av ungdomar som sprider ut sig i butiken, vi kan inte ha koll på alla. De svärmar ofta runt just energidryckerna, säger han.
Har ni tagit till några extra medel för att minska stölderna?
– Vi har installerat en kamera specifikt mot den yta där vi förvarar energidryckerna. Dessutom har vi flyttat placeringen av dem i butiken, så att de är synliga från kassan. Vi försöker att vara mycket i rörelse i butiken så att de ser att vi har koll på dem, men vi kan inte ha personal till det hela tiden.
Finns det fler produkter som är extra stöldbegärliga?
– Energi- och proteinbars samt chokladkakor i storlek 200 gram.
Polisanmäler ni alla stölder?
– Alla som vi tar på bar gärning polisanmäls, vi ringer polisen som kommer hit och hämtar personerna. Vi har tagit ungdomar som fyllt hela väskor med energidrycker och sedan försökt ta sig ut. Det är inte så länge sedan vi hade polisen här som hämtade en 13-åring som försökte stjäla,förklarar Erik Fagerlind.
Ute i Tuna Park ligger Stora Coop. Senaste åren har de sett en klart uppåtpekande kurva gällande stölder, speciellt av energidrycker.
– Energidrycker är helt klart ett problem, och vi är nog inte unika om just det. Alla slåss med samma problem, konstaterar Bojan Andrejic, stormarknadschef på Stora Coop och fortsätter:
– Försäljningen av energidrycker har skjutit i höjden och då blir de förstås också extra stöldbegärliga. Det är populärt bland många ungdomar.
Innan Bojan Andrejic började på Stora Coop i november 2018 jobbade han som butikschef på Coop Sveaplan.
– Under tiden jag jobbade på Sveaplan hade vi stora problem med stölder av chokladkakor, det har vi däremot inte här. Det är olika kundgrupper i butikerna. Förutom energidrycker så stjäl folk finare kött och produkter inom skönhet och hälsa här hos oss.
Stora Coop har inte utökat säkerheten eller bevakningen under senare år, däremot utbildas personalen.
– Självklart måste alla nyanställda gå en obligatorisk säkerhetsutbildning, som även följs upp varje år. Dessutom jobbar vi med civila väktare i butik och uniformerade väktare som extrainsats, säger Bojan Andrejic.
På Ica Maxi i Skiftinge har de inte sett någon större ökning av stölder i butiken.
– Vi ligger på samma nivå som tidigare, vi har haft ett gediget säkerhetstänk sedan start. Självklart har det blivit lite förändringar varje år, lagstiftningen har blivit mer öppen för kameror, säger Peter Slagbrand, butikschef på Ica Maxi och avslutar:
– Det här är vår vardag.