Storköken på Stålforsskolan, Gökstensskolan och Lagersbergsgårdens äldreboende har under två månaders tid kämpat för att få ner sina energikostnader. Syftet har varit att ta fram en modell som kan underlätta energismart beteende i alla kommunens drygt 70 storkök.
För att mäta energiförbrukningen har upp till 15 mätare installerats i varje kök. Dessutom har en skärm satts upp som visar hur mycket energi bland annat ugnen och diskmaskinen förbrukar.
Resultaten visar att Gökstensskolan under perioden minskade sin förbrukning med 2 665 kilowattimmar, vilket motsvarar en besparing på mer än nio procent.
– Om man ska räkna om det här till pengar blir det ungefär 13 000 kronor på ett år. Så det är en del! säger projektledaren Anna Lindén från kommunledningskontoret.
En stor del av besparingen har gjorts genom att man gjort en liten höjning av temperaturen i frysen. Den var tidigare 21 minusgrader, trots att den bara behöver vara 18 minusgrader.
– Med väldigt små medel, genom att bara skruva upp temperaturen med 1,5 grad, kan man göra väldigt mycket, säger Anna Lindén.
Stålforsskolan har minskat sin förbrukning med 1 139 kilowattimmar, vilket motsvarar en besparing på 6,6 procent. Utslaget på ett år uppgår värdet av besparingen till 6 000 kronor.
– Vi har påmint varandra om att nu ska vi inte sätta igång grovdiskmaskinen klockan sju, utan vi kan vänta till klockan nio, säger kökschefen Ann Andersson och fortsätter:
– Så fort det går att vara i matsalen utan att ha lyset tänt får det vara släckt.
I barerna där eleverna hämtar sin mat används vatten för att hålla maten varm. Tidigare hälldes kallt vatten i barerna som under flera timmar värmdes upp av barernas eget elsystem. Nu hälls i stället varmvatten, som värmts upp av fjärrvärme i stället för direktel, i barerna vilket sparar flera timmars uppvärmning.
Ann Andersson säger att personalen inte sätter på ugnarna lika långt i förväg som tidigare.
– Man knäpper inte på kokgrytan för tidigt på morgonen. Man behöver inte koka vattnet klockan sju på morgonen om man ska ha makaroner. Man hinner ändå. Man tänker annorlunda.
Resultatet för Lagersbergsgården dröjer något eftersom projektet där har förskjutits på grund av sjukskrivning. Anna Lindén berättar dock att även Lagersbergsgården har börjat diskutera åtgärder.
– När man går in i kylen kan man planera så att man tar ut allting på en gång så att man slipper öppna och stänga massa gånger.
Arne Johansson, energi- och klimatrådgivare, hoppas att projektet ska ge ringar på vattnet så att fler börjar fundera över hur man kan spara energi, både på jobbet och privat. Han tycker att det bästa med projektet har varit personalens engagemang.
Deltagarna i projektet får välja mellan två belöningar. Det ena alternativet är en konferens den 15 oktober på temat "specialkoster i förskola och skola". Det andra alternativet är att göra ett studiebesök på den vegetariska Hermans restaurang i Stockholm för att studera verksamheten och äta lunch.
– Vi har inte bestämt vilket vi ska åka på. Vi vår väl diskutera med varandra. Men det är klart att det är roligt att man får någonting tillbaka för det jobb som man har gjort, säger Ann Andersson.