Eskilstuna kommun kan tvingas betala Margarethas plats

Eskilstuna kan tvingas betala en plats på äldreboende för döva för
84-åriga Margaretha Sjöberg.
– Är behoven väldigt specifika och inte kan tillfredsställas på hemmaplan kan vi ålägga kommunen att lösa saken, säger rådman Peder Liljeqvist vid Förvaltningsdomstolen i Malmö.

Eskilstuna2010-11-27 12:14

Vid flera liknande fall har kommuner fått backa efter domar i förvaltningsrätten.

Eskilstuna-Kuriren har tidigare berättat om Margaretha Sjöberg som är döv sedan födseln och endast talar och förstår teckenspråk. Trots handikappet vill Eskilstuna kommun inte betala för en plats på ett äldreboende för döva i Stockholm.

Skälig levnadsnivå
Enligt socialtjänstlagen är kommunerna skyldiga att tillförsäkra enskilda skälig levnadsnivå genom bistånd. Kommunen ska också verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra.

– Om en person som inte hör saknar personer att kommunicera med kan det inte anses vara skälig levnadsnivå, säger Peder Liljeqvist. Men om det krävs teckenspråkskunnig omgivning dygnet runt.

För Stefan Hellsberg, som är kurator inom Landstinget Sörmlands dövblindteam, är svaret givet:

– Situationen för gruppen äldre döva är väldigt speciell. Teckenspråk är deras förstaspråk. Många har svårt för skriven svenska, och har glömt mycket av det de kunnat när de var yngre. Många har också farit illa tidigare i livet.

Naturligt inslag
Han är av den bestämda uppfattningen att kontakt med teckenspråkskunnig personal några timmar om dagen eller i veckan inte räcker. Det måste vara ett naturligt inslag i vardagen. Insikt i dövrealia, eller dövkultur, är också viktig.

Ewa Jakobsen är enhetschef för särskilda boenden i stadsdelen Fosie i Malmö där Lindängelunds äldreboende för döva och dövblinda ligger. Boendet var det första i sitt slag i Sverige när det öppnade för åtta år sedan.

Flera av de som bor på Lindängelund kommer från andra kommuner som betalar för platsen på äldreboendet. Men i början var det ingen självklarhet.

– Det finns inte tillräcklig kunskap om dövas situation ute i kommunerna, konstaterar Ewa Jakobsen. Särskilt de första åren var det många som avslog ansökningar till vårt äldreboende för döva.

– När de sökande överklagade till länsrätten fick de rätt och kommunerna tvingades betala. Det handlar om sex eller sju domar hittills. Men det är synd när ärendet måste gå den vägen eftersom det innebär flera månaders onödig väntan för den enskilde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om