Eskilstuna kommun köper gården Ryningsberg – för miljonbelopp

För ett och ett halvt år vände sig ägaren till Ryningsbergs säteri till mark- och miljödomstolen med krav på att Eskilstuna kommun ska lösa in egendomen för 69 miljoner kronor. Nu har parterna förlikats och kommunen köper säteriet för knappt 49 miljoner kronor.

Eskilstuna2016-11-10 04:05

– Min familj har ägt Ryningsberg i över 100 år och jag skulle aldrig sälja om jag inte känt mig tvungen, berättade ägaren Anna Karin Rynander för ett år sedan medan förhandlingarna fortfarande pågick.

I dag bedrivs jord- och skogsbruk samt hästverksamhet och bostadsuthyrning på Ryningsbergs säteri utanför Eskilstuna. Men sedan kommunen i februari beslutade att bilda ett skyddsområde för Eskilstunas färskvattentäkt i Hyndevad ser ägaren svårigheter att fortsätta med och investera i verksamheten. Bland annat ska obligatoriska kantzoner längs vattendrag lämnas obrukade, gräsbevuxna och obesprutade.

Dessutom har Ryningsberg, med sin placering invid Hyndevads ström, pekats ut som lämplig för en reservvattentäkt. Sådan saknas i dag i Eskilstuna kommun.

Kommunen och Anna Karin Rynander har under flera år förhandlat om försäljning av egendomen, men inte kunnat komma överens om pris.

Under våren 2015 yrkade Anna Karin Rynander att mark- och miljödomstolen skulle ålägga Eskilstuna kommun att lösa in Ryningsberg för nästan 69 miljoner kronor. Ett andra alternativ var en ersättning på 23,5 miljoner kronor från kommunen för värdeminskningen.

Stämningen var nödvändig för att fastighetsägaren skulle gå vidare om förhandlingarna strandade. Nu har man kommit överens om att kommunen köper egendomen för 48,75 miljoner kronor. Ett villkor för affär är att Anna Karin Rynander får arrendera delar av Ryningsberg under fem år medan hon söker ny fastighet för sitt boende och sin verksamhet.

– Vi har fått ner den ursprungliga summan ganska mycket, bland annat för att en hel del byggnader var i dåligt skick, säger Kristina Birath, miljö- och sammanhällsbyggnadsdirektör i kommunen.

– För vår del är det här en långsiktig insats för att säkra tillgången på färskvatten, alltså dricksvatten, för Eskilstunas invånare.

Eskilstuna kommun kommer att låna nästan 49 miljoner kronor för affären. De delar av fastigheten som inte är nödvändiga för kommunen att äga kommer styckas till mindre enheter som säljs vidare.

– Vårt mål är att vi på så sätt ska kunna täcka våra kostnader, men det beror på hur intresset på marknaden ser ut.

Eskilstuna-Kuriren har utan framgång sökt Anna Karin Rynander för en kommentar om förlikningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om