En minskning av antalet förtroendevalda i Eskilstuna har varit på tapeten vid ett flertal tillfällen de senaste åren. Senas 2013. Den dåvarande rödgröna majoriteten ville fullständig enighet kring beslutet. Men eftersom de politiska partierna då stod långt ifrån varandra blev det ingen bantning.
Nu är frågan aktuell igen. Förslaget som klubbades i kommunstyrelsen under tisdagen innebär att kommunfullmäktige minskas från 79 till 65 ledamöter. Nämnderna minskas från 15 till 13 ledamöter. Kommunstyrelsen kommer dock fortfarande bestå av 15 ledamöter.
– Vi moderater har drivit den här frågan länge, säger kommunalrådet Jari Puustinen (M).
– Vår uppfattning är att kommunfullmäktige borde ha 61 ledamöter precis som Västerås som har 140 000 invånare, att jämföra med Eskilstunas 100 000.
Så långt är inte S beredda att gå.
– Lägre än till 65 ledamöter i fullmäktige har vi inte varit beredda att gå, säger Jimmy Jansson.
Besparingen för kommunen blir cirka en halv miljon kronor om året. Men det är inte det som är huvudsyftet säger kommunstyrelsens ordförande JImmy Jansson (S).
– Mitt perspektiv är att skapa en effektiv politisk organisation med ett bra samtalsklimat.
Kravet på full enighet har S+M+C-majoriteten släppt.
– Då skulle vi aldrig få till en förändring, säger JImmy Jansson.
Småpartierna är de stora förlorarna eftersom det kommer att krävas fler röster för varje plats. De riskerar också att bli utan representation i flera nämnder.
– Det här är en demokratifråga, säger V:s gruppledare Maria Chergui.
– När vi förlorar platser minskar vår möjlighet till insyn och att påverka. I en demokrati är det viktigt att det finns en opposition som kan granska och ifrågasätta makten.
Även KD:s gruppledare Lotta Jonsson är kritisk.
– Det här stänger ute småpartierna i stor utsträckning, säger hon.
Miljöpartiet och Liberalerna är inte fullt så negativa.
– Vi är för en minskning, men anser att även antalet kommunalråd bör bantas, säger Magnus Arreflod, MP:s gruppledare.
Liberalerna kan tänka sig en minskning av kommunfullmäktige, men anser att de stora nämnderna barn- och utbildning samt vård- och omsorg bör ha 15 ledamöter även i fortsättningen. Därför valde partiet att inte delta i beslutet.
C tycker, trots att partiet är litet, att det är rimligt att se över hur mycket politiken får kosta.
SD ställer sig helt bakom förslaget.