Under 2012 betalade Sveriges kommuner ut nära elva miljarder kronor till bidragstagare och totalt 4,2 procent av befolkningen tog emot ekonomiskt bistånd förra året, visar en ny rapport från Socialstyrelsen.
Det är en ökning jämfört med tidigare år och andelen varierar kraftigt mellan olika kommuner, från en halv procent till hela tio procent av befolkningen.
I Eskilstuna är siffrorna högst i landet med tio procent. I Flen och Strängnäs lever 8,6 respektive 5,0 procent på ekonomiskt bistånd.
- Siffrorna är dystra, det är ett tråkigt läge, säger Thure Morin, förvaltningschef på Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen i Eskilstuna.
Vad betyder siffrorna för kommunen?
- Det betyder att många är arbetslösa och sen är det klart att det här inte bidrar till en positiv bild av kommunen i resten av landet, så är det ju tyvärr.
Kommunen räknar med att betala upp till 190 miljoner kronor i försörjningsstöd i år, cirka 15 miljoner mer än budgeterat men ändå fem miljoner mindre än förra året. En stor del av besparingen beror på så kallade Trainee-jobb.
- I och med det ser vi att trenden sjunker något. Främst betyder det mycket för den som får jobb, men också för barnen vars förälder slipper oroa sig för varje krona, säger Thure Morin.