– Det är fantastiskt mycket pengar, och vi är förstås superglada, säger Åsa Lundkvist som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen.
– Pengarna hjälper oss att stärka vårt arbete på lågstadiet och det kommer att ge stora följdeffekter i våra skolor.
Det är andra året det statliga bidraget delas ut. Förra läsåret fick Eskilstuna kommun 20,5 miljoner kronor och nu 37,2 miljoner kronor – alltså nästan dubbelt så mycket.
– Vi blev överraskade när vi i våras fick veta att vår ram höjts så mycket, berättar Åsa Lundkvist.
När pengarna fördelas prioriterar Skolverket kommuner som tagit emot många nyanlända elever. Behov av särskilda insatser för att höja kvalitet och resultat vägs också in.
Syftet med Lågstadiesatsningen är att ge lärarna mer tid till eleverna så att kvaliteten på undervisningen höjs. Totalt får 290 kommuner och 373 fristående skolor dela på 2,3 miljarder kronor för läsåret 2016/2017.
Pengarna kan användas till att anställa lågstadielärare, förskollärare och speciallärare eller till andra yrkesgrupper som kan avlasta lärarna så att de får mer tid för undervisning.
Eskilstuna satsar på det senare.
– I år har vi riktat in oss på stödfunktioner som till exempel fritidsledare, elevassistenter och lärarassistenter, säger Johan Lindeberg, biträdande grundskolechef i kommunen.
– Vi vet ju att det kan vara svårt att få tag på utbildade, behöriga lärare.
Bidraget räcker till mellan 70 och 80 tjänster.
– Eftersom vi fick bidrag även förra året är de flesta redan i gång och ute och arbetar i våra skolor.
Utöver Lågstadiesatsningen görs i år också en satsning på personalförstärkningar i fritidshemmen. Totalt delar Skolverket ut nästan 500 miljoner kronor för ändamålet. För Eskilstuna innebär det ytterligare 3,9 miljoner kronor utöver de 37,2 miljonerna.