Eskilstunabor dömda i jättehärva: "Lurat personer på 12 miljoner"

Under måndagen föll domen mot de fyra åtalade i det uppmärksammade Uppdrag granskning-målet.
Två av dem är Eskilstunabor.
En är från Åker.

Eskilstuna2025-05-26 11:27

Åtalet gäller grovt bedrägeri och försök till bedrägeri.

De åtalade avslöjades efter att en hackare skickat in bevismaterial till SVT och polisen.

– Med stöd av hackarens material i förening med övrig bevisning har tingsrätten ansett det ställt utom rimligt tvivel att en 21-årig man och en 19-årig man har varit ledande personer inom en kriminell gruppering som lurat äldre personer på sammanlagt över 12 miljoner kr. Några av de som lurats har blivit av med nästan allt de sparat och planerat leva på under pensionen”, säger Kai Koskela, chefsrådman vid Eskilstuna tingsrätt i ett pressmeddelande.

Två av männen döms för 80 fall av grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri, de får fem år och tre månader respektive fyra år och tio månader fängelse. Den äldre kvinnan döms till fängelse i två år och tio månader för 28 fall av grovt bedrägeri och försök till bedrägeri. En av de åtalade männen döms till villkorlig dom.

Kammaråklagare Anton Larsson Forsberg är till stor del nöjd med utgången.

– Två döms helt enligt åtalspunkterna och det är jag mycket nöjd med. Det är en som får villkorlig och det är jag inte nöjd med. Jag kommer titta närmare på domen och se om det ska överklagas. Men det är förtidigt att säga nu, berättar Anton Larsson Forsberg.

I bedrägerifall jobbar man ofta med att spåra pengarna, de brukar leda till målvakter och penningtvättare. Vilket ofta gör det svårt att nå de som ligger bakom brottet, enligt Jessica Viking, analytiker hos polisregion Öst som jobbat med målet. 

– Att producera fakta och att det sedan leder till en fällande dom mot de som ligger bakom det faktiska bedrägeriet är en vinst. Det har varit ett unikt ärende och unika ingångsvärden att jobba med, säger hon.

Denna gång startade de med en stor mängd material, istället för att samla in det. Fokus blev på att verifiera materialet och hitta gärningsmännen. Jessica Viking tillägger att hon tänker på målsäganden i domen:

– Jag hoppas att de utsatta känner någon typ av upprättelse. Att de inte ska känna sig ensamma. Utsatta känner ofta att de låtit sig bli lurade. Men de har blivit utsatta för brott och det är inte alltid lätt att värja sig mot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!