Han befinner sig på ett veckolångt besök i Jordanien tillsammans med en stor grupp svenska politiker och tjänstemän från hela landet. Resan arrangeras och finansieras av staten och syftar till att öka kunskapen om flyktingströmmar och skapa inblick i hur systemet med kvotflyktingar fungerar.
– Vi har träffat representanter från svenska ambassaden och organisationer som jobbar med flyktingfrågor. Det är ju ett globalt system som är rätt komplext med hur kvotflyktingar intervjuas och väljs ut.
Under onsdagen stod ett besök i Baqa’a på programmet, ett palestinskt flyktingläger som permanentats sedan länge.
– En väldigt stark upplevelse. Jämfört med förhållanden i Sverige är det givetvis eländigt på många sätt. Samtidigt gör de som bor där så gott de kan utifrån sina förutsättningar. Vi var i en skola där 50 barn vistas på 50 kvadratmeter, säger Jari Puustinen som under torsdagen ska besöka Zaatari, ett av världens största flyktingläger där merparten flytt från krigets Syrien.
Han tror inte att resan kommer att förändra hans syn på partiets förda flyktingpolitik, däremot bidra till en ökad förståelse.
– Man måste förstå hur processen går till och när det gäller det svenska mottagandet behövs det en översyn. Jag tycker exempelvis att region Sörmland måste ta ett större ansvar för att hitta en bra balans för att skapa nivåer för vad en kommun klarar av.
Med från Eskilstuna kommun på resan till Jordanien är även Nina Tuncer (S), samt två tjänstemän.
Fotnot: Sverige har åtagit sig att ta emot 5000 kvotflyktingar 2019.