Eskilstunaprofilens försvar – efter hårda kritiken

Eskilstunatjejen och influencern Sanne Josefson granskas av Konsumentverket.
Nu ger hon sina första ord gällande granskningen.
– Jag använder termen "PR-trip" eftersom jag kommunicerar på engelska, skriver hon i sitt försvar.

Några av Sveriges största influencers granskas rörande smygreklam. Nu ger Sanne Josefson sitt första yttrande till Konsumentverket.

Några av Sveriges största influencers granskas rörande smygreklam. Nu ger Sanne Josefson sitt första yttrande till Konsumentverket.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2025-05-07 21:34

Eskilstuna-Kuriren har rapporterat om att flera av Sveriges största influencers granskas av Konsumentverket.

Myndigheten anser att många av dem bryter mot marknadsföringslagen när de gör reklam och marknadsföring i sociala medier.

En av kändisarna är Eskilstunatjejen Sanne Josefson.

Hon samarbetar bland annat med Volvo Cars Sverige AB och det är det samarbetet hon kritiseras för.

Konsumentverket menar att Sanne Josefson publicerat bilder och videoklipp under en resa i Norrbotten med Volvos produkter. I inläggen framgår det att det handlar om en PR-resa, men att endast märka inläggen med "PR trip" som influencern gjort, tycker inte Konsumentverket räcker.

Vilma Claésson, jurist på Konsumentverket.
Vilma Claésson, jurist på Konsumentverket.

Nu har Sanne Josefson, i ett svar till Konsumentverket, gett sin syn på granskningen.

– De inlägg som publicerades hänför sig till en PR-resa som jag blev inbjuden till av Volvo Cars SE. Det rörde sig inte om ett betalt samarbete eller marknadsföringsuppdrag vid tidpunkten för resan eller publiceringar. Det fanns varken avtal, ersättning eller krav på inlägg, exponering eller annan form av synlighet, skriver hon i svaret.

En månad efter resan skrev Volvo Cars SE ett avtal tillsammans med Sanne Josefson.

– Alla inlägg som publicerats efter detta har märkts som reklam i enlighet med gällande regler. Vid tidpunkten för resan i januari 2025 fanns inga indikationer på att ett samarbete skulle inledas. Hade så varit fallet, hade inläggen självklart reklammärkts som betalt samarbete.

Josefson förklarar även i sitt yttrande till Konsumentverket varför hon kallade det för en "PR-resa".

– Min uppfattning var att benämningen "PR-resa" tydligt visade att det handlade om en inbjudan utan krav på motprestation från ett varumärke som jag då inte hade något samarbete med.

– Jag använder termen "PR-trip" eftersom jag kommunicerar på engelska, då en majoritet av mina följare är internationella.

Josefson avslutar sitt försvar med orden:

– Jag tar till mig Konsumentverkets synpunkter och kommer framöver att stärka mina rutiner för att följa marknadsföringslagen.

Eskilstuna-Kuriren har tidigare pratat med Vilma Claésson, jurist på Konsumentverket. Då berättade hon följande:

– Konsumentombudsmannen (KO) kan exempelvis skriva ett förbudsföreläggande och om det skulle vara så att man trotsar det här förbudsföreläggandet igen kan man bli ansvarig att betala ett vite. Sedan har vi också möjlighet att gå till domstol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!