Eskilstunas brandmän är redo för ny motorsågslag

För brandmännen krävs det sedan årsskiftet ett speciellt "körkort" för att få använda motorsåg. Som privatperson kan du dock såga vidare som förut.

Motorsåg_AN_1.jpg

Motorsåg_AN_1.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Eskilstuna2015-01-19 06:00

Att det finns ett behov av säkrare motorsågshantering var en av flera slutsatser som drogs efter stormen Gudrun, i januari 2005. Flera personer skadades allvarligt och elva personer dog under röjningsarbetet. Hundratals arbetsolyckor har också anmälts i landet de senaste åren där motorsågen varit inblandad.

Sedan årsskiftet är det ett brott mot arbetsmiljölagen att yrkesmässigt såga utan avklarad utbildning. Alla räddningstjänster i landet har ännu inte utbildat sin personal vilket kan få komplikationer. I Eskilstuna är situationen under kontroll.

Andreas Wikström är brandmästare/insatsledare vid räddningstjänsten i Eskilstuna. Han har i likhet med alla andra heltidsbrandmän och en del deltidare i kommunen klarat de teoretiska och praktiska proven. Trots en hel del motorsågserfarenhet anser Andreas att utbildningen var givande.

– Jag är även bonde och använder motorsågen ganska ofta. Men man lägger sig till med en del olater och det var bra att se hur man undviker att utsätta sig för vissa risker. Motorsågen är ett farligt verktyg, säger Andreas Wikström.

Tobias Erdsjö, ställföreträdande räddningschef i Eskilstuna, ser också positivt på utbildningskravet.

– Visst har vi fått lägga en del tid, energi och pengar på utbildning men det här är något som behöver göras ändå. Det finns inget negativt med att kvalitetssäkra kompetenser, säger Erdsjö.

Eskilstunas brandmän har motorsågsutbildats i Katrineholm, vars räddningstjänst innefattar utbildade instruktörer på området.

Enligt Tobias Erdsjö används räddningstjänstens motorsågar i genomsnitt någon gång per månad. Främst då träd fallit över vägar eller då väggar eller tak måste sågas upp för att släppa ut brandgaser.

Den som arbetar med motorsåg utan intyg på godkända prov begår ett brott mot arbetsmiljölagen och arbetsgivaren riskerar böter på 10 000 kronor för varje användare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om