Eskilstunas nota – för att köpa ut 70 anställda: 27 miljoner

Mellan 2020 och mars 2025 har Eskilstuna kommun köpt ut anställda för tiotals miljoner kronor.
"Utköp är ett etablerat verktyg inom svensk arbetsmarknad och används som en del av ansvarsfull personalstyrning, säger Marie Svensson (S) som kallar Liberalernas fråga, om hur dessa kostnader kan undvikas som "smått verklighetsfrånvänd".

Marie Svensson (S) är ordförande i personalutskottet.

Marie Svensson (S) är ordförande i personalutskottet.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2025-05-16 05:15

Erika Rydja Sandvik (L) har ställt en fråga (interpellation) till personalutskottets ordförande Marie Svensson (S).

Hur mycket pengar har Eskilstuna kommun betalat för att köpa ut medarbetare och chefer sedan 2020?

Frågan kan ses i ljuset av flera uppmärksammade fall där kommunen gjort chefsrekryteringar som kan visa sig bli dyrbara om dessa individer måste köpas ut. 

Bland dessa finns avslöjandet om den nya bibliotekschefen som anställdes strax efter att hon fått sparken från Botkyrka kommun, samt turerna kring en enhetschef inom socialtjänsten med kopplingar till gängkriminella, vars framtid i kommunen är oviss.

Då Erika Rydja Sandviks frågeställning inte nämner några exempel ska inte heller Marie Svenssons skriftliga svar kopplas till dessa fall.

Marie Svensson svar visar dock att företeelsen med utköp inte är ovanlig i Eskilstuna kommun och att det rör sig om stora summor.

Totalt har kommunen köpt ut 70 personer mellan 2020 och mars i år, det vill säga avslutat anställningar i förtid mot en ekonomisk kompensation.

Uppgörelserna under de drygt fem åren har kostat kommunen 26,9 miljoner, enligt Marie Svenssons redogörelse, eller 26 912 680 kronor för att vara exakt. 

Erik Sandvik Rydja (L) som bett om en redovising av kostnaderna för kommunens utköp av anställda.
Erik Sandvik Rydja (L) som bett om en redovising av kostnaderna för kommunens utköp av anställda.

En betydande majoritet av utköpen förklaras, av Marie Svensson, med arbetsbrist där den anställde inte kunnat omplaceras. Hon beskriver överenskommelser som "en mer kostnadseffektiv lösning" än en arbetsrättslig process, "då merkostnader såsom semester- och tjänstepensionsintjänande under uppsägningstiden undviks".

Erika Rydja Sandvik fick även svar på frågan hur utköpen påverkat kommunens budget.

"Kostnaden för dessa överenskommelser ryms inom ordinarie budgetramar, eftersom arbetsgivaren annars skulle ha haft motsvarande lönekostnad", är svaret.

Marie Svensson fick även svara på frågan om kommunen har någon strategi för att undvika eller minska dessa kostnader i framtiden.

"Kostnadsnivåer och omfattning i Eskilstuna kommun ligger i linje med vad som är brukligt i sektorn. Mot den bakgrunden framstår frågeställningen om att "minska antalet köp" som inte bara svår att tillämpa, utan även smått verklighetsfrånvänd".

Andelen chefer bland de utköpta har varierat mellan åren. 2021 och 2022 då 29 respektive åtta personer köptes ut var ingen chefsperson chef berörd.

Av de 23 personer som köptes ut mellan januari och mars i år hade dock var femte en chefstjänst. Under nämnda period i år uppgick kostnaden för utköp till totalt 3,76 miljoner kronor. 

Och mer väntas det bli. 

Utköpen år för år

2020 : 27 utköp för totalt 3,79 miljoner kronor, 9 procent av de utköpta var chefer.

2021: 29 utköp för totalt 5,26 miljoner kronor, ingen var chef.

2022 : 8 utköp för 830 000 kronor, ingen chef.

2023: 34 utköp för totalt 5,11 miljoner kronor, 6,6 procent var  chefer

2024: 49 utköp för totalt 8,13 miljoner kronor, 3 procent var chefer.

2025 : (januari-mars) 23 utköp för totalt 3,76 miljoner kronor, var 22,7 procent var chefer.

Källa: Personalutskottets ordförande Marie Svensson (S)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!