Ett handslag för framtiden – kommunen och näringslivet gör gemensam sak

Kommunen och lokala näringslivsaktörer tar ett gemensamt krafttag för ett långsiktigt hållbart näringsliv. Det ska ske genom en tioårig affärsplan med insatser från både kommunens och näringslivets sida.

Foto:

Eskilstuna2015-10-14 06:30

Övergripande syftet med Affärsplan Eskilstuna är att fram fler jobb samt på sikt höja lönenivåerna och skapa en mer attraktiv stad och landsbygd. I augusti undertecknade samtliga inblandade, med kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) i spetsen, en avsiktsförklaring gällande Affärsplan Eskilstuna som senare klubbades av kommunfullmäktige.

– Jag har längtat i många år efter att kunna ta ett sådant här steg tillsammans. Vi har lite över tiotusen personer i Eskilstuna som inte har något jobb att gå till men skulle behöva ha det. Näringslivet har en stor del i det arbetet och de behöver få förutsättningar för att kunna genomföra det, säger Jimmy Jansson.

Idén med affärsplanen kommer från ett antal workshops som genomfördes efter initiativ från Eskilstunas näringslivskontor. Förutom näringslivskontoret deltog flertalet näringslivsföreningar och företagsstödjande organisationer. Workshop-arbetet resulterade i en avsiktsförklaring om ett samarbete.

– Jag tror att det är viktigt att man gör saker och ting tillsammans. Kommunens önskemål var att vi inom näringslivet skulle samordna oss bättre, och det har vi sagt ok till i och med det här. Samtidigt har vi fått ett handslag med kommunen på att de också kommer att ta sitt ansvar och underlätta för oss företagare, säger Jens Persson, ordförande i Företagarna Eskilstuna.

– Vi blir effektivare om vi kan dela på resurserna. Skattemässigt tror jag att det här är ett smart steg. Vi slösar inte skattepengar på att fyra aktörer gör samma sak. Det är häftigt att Eskilstuna vågar sticka ut på det här sättet och det med en bred politisk förankring, säger Niklas Sikström, affärsutvecklare på företagsinkubatorn Create.

Arbetet med att ta fram en konkret affärsplan beräknas ta ett år och Näringslivsdagen Eskilstuna används som en kick-off och en möjlighet att sprida idéerna till en bredare grupp.

– Vi vill inte bara samla företagsstödjande aktörer, vi vill nå ut till alla företagare i kommunen, säger Marit Finch-Westin, näringslivsdirektör i Eskilstuna.

Hon beskriver syftet med affärsplanen som en kraftsamling för att bära näringslivet framåt. Att Eskilstuna har ett rikt föreningsliv och många olika aktörer som sysslar med liknande verksamhet var något som utkristalliserade sig under workshop-arbetet.

– Om du sprider energin åt massa olika håll blir det ingenting som får tillräckligt stor volym att det kan bära framåt. Nu vill vi skapa en tydlighet kring vad alla vill gemensamt och vad var och en kan bidra med.

Vad som hittills har kommit ut konkret är att en grupp har tillsatts för att samordna evenemang och utbildningsverksamhet som vänder sig till näringslivet. Dessutom vill kommunen genomföra utbildningar i förändringsledning som framför allt riktar sig till små och medelstora företag.

– Det handlar om att hjälpa till med hur man kan tänka när man ska driva förändring i sitt bolag. Det här arbetet handlar ju i stort om just förändringsledning, säger Marit Finch-Westin.

Det finns ett par övergripande och generella mål knutna till affärsplanen. Detaljer kommer, enligt Marit Finch-Westin, att utkristalliseras under processens gång. Kommunens förhoppning är att affärsplanen ska ge nya verktyg och metoder att arbeta med för att utveckla Eskilstunas näringsliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om