FN har utlyst den 25 november till internationella dagen mot våld mot kvinnor. Med anledning av det arrangerade kvinnojouren Moa och tjejjouren Meja i Eskilstuna en ljusmanifestation när mörkret lagt sig. De utställda marschallerna symboliserar de många kvinnor som sökt sig till kvinnojouren i stan för stödsamtal eller skydd under 2014.
– Vi skulle kunna tända minst dubbelt så många marschaller för att representera alla kvinnor men det blir ohanterligt. Sedan har vi ju alla barn också, säger Gunilla Lange, ordförande för kvinnojouren Moa och tjejjouren Meja.
Mellan 400 och 500 kvinnor i Eskilstuna vänder sig till kvinnojouren varje år efter att ha utsatts för våld, hot eller kränkningar av någon närstående.
– Det som kan vara svårt att ta in för allmänheten är att alla kvinnor kan drabbas av detta. Det är ingen speciell typ av kvinnor som är särskilt utsatta utan det kan hända alla, säger Gunilla Lange.
Samma sak gäller för dem som slår.
– Forskningen visar att den som använder våld också kan vara vem som helst, inte bara missbrukare som man kanske trodde förr.
Varje år får omkring 40 kvinnor och lika många barn i Eskilstuna en tillfällig bostad i kvinnojouren Moas villa som har fem rum och gemensamt kök och vardagsrum. Men ännu fler skulle behöva tak över huvudet. Bristen på lediga lägenheter i Eskilstuna gör att många kvinnor måste stanna längre än nödvändigt på boendet i väntan på ett nytt permanent hem.
– Vi måste säga nej till flera stycken eftersom vi inte kan ställa ut de som redan bor hos oss på gatan, säger Gunilla Lange.
För att över huvud taget minska behovet av kvinnojourer i framtiden är det enligt Gunilla Lange viktigt att arbeta förebyggande mot våld, till exempel i skolan.
– Vi måste börja med barnen, prata om attityder och strukturer och hjälpa dem hitta andra sätt att lösa konflikter utan att slåss och använda våld. Det är vårt ansvar som vuxna, barnen präglas av oss.