– De hinner vara på ett ställe i några veckor sedan måste de flytta. Det blir en Katt och råtta-lek som bara kommer att fortsätta. De har ingenstans att ta vägen, situationen är fruktansvärd, säger Therese Lekander, från den ideella föreningen En bättre chans som arbetar för att förbättra situationen för EU-migranter i Eskilstuna.
Sedan en tid tillbaka har ett 20-tal personer bosatt sig i ena hörnet av Båtmansbacken i Nyfors. I förra veckan tog kommunen, som äger marken, kontakt med polisen för att avvisa dem därifrån eftersom lagen säger att de inte får bo kvar.
Enligt allemansrätten får man tälta under något dygn, men om man vill stanna längre krävs markägarens tillåtelse. Det får de inte av Eskilstuna kommun eftersom detaljplanen för Båtmansbacken säger att det råder campingförbud på platsen.
– Vi måste följa våra ordningsföreskrifter, säger Tryggve Lund på kommunledningskontoret,
Trots avvisningen i förra veckan verkar flera migranter ha valt att stanna i lägret. Mellan träden gömmer sig presenningar, madrasser och kläder som vittnar om att det fortfarande bor människor där. Polisen kommer därför att besöka lägret på nytt och avvisa dem igen.
– Vårt ansvar är att se till att människor följer lagen, som att inte campa där det är campingförbud. Längre än så sträcker sig inte vårt ansvar utan där får andra myndigheter ta vid, säger polisinspektör Staffan Grenehammar.
Kommunen har fått in klagomål från boende i husen intill Båtmansbacken som anser att det har samlats mycket sopor vid lägret. De anser också att det är ett problem att människorna som bor i lägret uträttar sina behov bland träden.
Skulle en bajamaja och en extra sopkorg kunna vara ett alternativ?
– Nej, då blir det som att vi godkänner att de campar där och det kan vi inte, säger Tryggve Lundh.
Enligt honom har kommunen inget ansvar för var de boende i lägret tar vägen härnäst.
– Vi anvisar inte till någon annan plats, det är inte kommunens ansvar. Vi har fått direktiv från politiken att bara hålla koll på var det är direkt olämpligt för dem att vara, säger Tryggve Lundh.
Föreningen En bättre chans har tagit kontakt med kommunen i hopp om att jobba fram ett samarbete för att försöka hitta en lokal där EU-migranterna kan bo.
– Jag hoppas vi får till det för då blir det lättare att arbeta med problemet. Jag hoppas vi får fram en lokal där de i alla fall kan sköta sin hygien och får komma in i värmen, säger Therese Lekander.