Extremhöga halterbjörkpollen i luften

Inte nog med att säsongen började ovanligt tidigt. Nu lutar det åt att vi i dagarna haft rekordmängder av björkpollen i luften.

Eskilstuna2014-04-25 17:05

– Inte konstigt om det känns lite tungt att andas just nu, även för människor som aldrig någonsin haft allergiska besvär, säger Josefine Wiik, en av de biomedicinska analytiker på Mälarsjukhuset som varje dag mäter pollenhalten i luften.

Luckan är inte speciellt stor, och sitter lite knepigt till för att man smidigt ska kunna svinga sig ut från trappstegen nedanför. Men ut på taket kommer vi.

Vi befinner oss på den sjukhusbyggnad som rymmer bland annat patologavdelningen och det mikrobiologiska laboratoriet. Här finns också företaget Unilabs, vars tjänster inom laboratoriemedicin och bild- och funktionsdiagnostik köps av landstinget. Fem av företagets biomedicinska analytiker i Eskilstuna har vidareutbildat sig till att också kunna analysera pollenförekomsten i luft.

Den första mars börjar kollegorna på de sammanlagt 18 stationerna runt om i landet att mäta pollenhalten i luften, och rapportera in resultaten och prognoserna till bland annat allergi- och barnmottagningar och till Naturhistoriska riksmuseet, som sammanställer mätningarna på sajten Pollenrapporten.se.

Till en början görs mätningar tre gånger i veckan, och från och med mitten av april avläser man resultat varje vardag.

Just nu finns ett och annat pollen från bland annat alm, sälg, vide och poppel i luften. Men, det är Sveriges allergikers värsta gissel som fullständigt fyller tillvaron med sina små mikropartiklar.

Josefine Wiik pekar på de närmaste björkarna.

– Det var många år sedan de hade så rikligt med hängen under blomningen. 2012 hade vi en riktig björkvår men det är värre i år. Dels hade träden ett återhämtningsår i fjol, och så kom värmen tidigt nu.

Man mäter pollen per kvadratmeter och dygn. En dag för två år sedan räknades till 3 847 björkpollen.

– Den siffran har vi slagit i år. Här om dagen mätte vi 4 319, konstaterar Josefine medan hon vittjar pollenfällan som står mitt på taket och genom ett litet hål suger in tio liter luft per minut, vilket ska motsvara vår egen andningsfrekvens. Inuti i fällan sitter en trumma, och det är på tejpen runt trumman alla pollen fastnar. Tejpen rör sig runt i en hastighet av två millimeter i timmen. Josefine tar med sig trumman ned på labbet efter att ha monterat en ny, med tom tejp, i fällan. Den får nu sitta till måndag morgon.

Hon har lärt sig att se skillnad på pollensorter, och visar i mikroskopet hur björkpollen ser ut i 40 gångers förstoring, där de ligger på den lilla glasplattan där provtejpen fästs och pollenkornen färgats för att synas ordentligt.

När de är färdigräknade görs med hjälp av vädersajterna en prognos för de närmaste dagarna. Josefine Wiik tror att vi i Eskilstuna får räkna med höga eller mycket höga björkpollenhalter i ytterligare någon vecka.

– Med de här mängderna pollen är det sannolikt att människor som andra vårar inte haft allergiproblem alls faktiskt känner av besvär. Men, jag tror ändå vi har de allra värsta dagarna bakom oss nu.

Hon snörvlar till lite.

– Jo jag är allergiker själv. Mot allt. Men värst är gräset, som brukar peaka runt midsommar och sen ge besvär större delen av sommaren. Vi får väl hoppas att det blir ett riktigt lugnt gräspollen år i stället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om