Paret Arizanti bodde tillsammans med tvååriga sonen Darius i Lund, men när Michael Arizanti fick jobb i Eskilstuna beslutade de sig för att göra flytten till Sörmland. Genom fastighetsbolaget Kfast hittade de en ledig lägenhet på Edvardslundsgatan i Torshälla.
– Det skulle vara nyrenoverat kök och badrum, en lägenhet i modernt skick. Det stod inget om renoveringsbehov, så vi trodde det skulle vara en normal lägenhet, säger Michael Arizanti.
På grund av avståndet hade de inte möjlighet att titta på lägenheten på plats, hyresvärden kunde dock bistå med bilder på kök och badrum.
– Förra hyresgästen skickade bilder, men det var mitt i flytten och massa lådor så man kunde inte se ordentligt. Det såg normalt ut, säger Michael Arizanti.
När familjen anlände med flyttlasset den 1 september stod det dock klart att allt inte var normalt med trerummaren. De menar att en stank av avföring slog emot dem när de öppnade dörren till lägenheten och att de fann avlagringar av bajs på en plats på väggen.
Utöver det hittades vad de tror är urinfläckar på vägg och golv samt ett omfattande slitage. Bland annat stora repor och fettfläckar på tapeten, diverse hål, klösmärken på väggar från katter, lösa handtag och trasiga dörrar.
– Vi hittar nya saker varje dag, det är felanmälan på felanmälan. Jag har aldrig varit med om något liknande, det är chockerande, säger Sherin Shaker Arizanti.
De kontaktade Kfast som hyrde in ett städföretag, dessutom lades nytt golv i delar av lägenheten. Väggarna ska också åtgärdas, när och hur är ännu ovisst.
– De lade bara plastmattor över det andra trots att det ligger urinfläckar under. Varför inte göra det ordentligt från början? Jag är lite rädd att den nya tapeten bara ska läggas på den gamla också, säger Michael Arizanti.
Det som familjen reagerar mest på är dock det faktum att Kfast kunde låta dem möta en lägenhet i så bristfälligt skick från start.
– Lägenheten ska ha varit besiktad, men jag förstår inte hur man kan ha godkänt städningen när det till och med fanns bajs på väggarna. De borde ju ha städat ordentligt och renoverat innan vi flyttade in, säger Michael Arizanti.
Den 88 kvadratmeter stora lägenheten har en hyra på 9 500 kronor och familjen Arizanti har begärt hyressänkning tills dess renoveringen är genomförd, alternativt möjligheten att flytta till någon annan lägenhet.
– Men det går de inte med på trots att det finns lediga lägenheter i området. De har inte visat någon förståelse för hur det är att flytta in i en lägenhet som är så smutsig och sliten. Varför ska vi behöva lida?, säger Michael Arizanti.
Nu bor familjen sitt liv i lådor. De ser ingen poäng i att packa upp allting för att sedan plocka ner allt när renoveringen sker. Något besked om när Kfast kan tänkas åtgärda lägenheten har de ännu inte fått.
– Vi sitter i lite av en rävsax känns det som, säger Michael Arizanti.
Gerd Sahlberg är områdeschef på Kfast. Hon känner inte till alla detaljer i ärendet. Men hon menar att det inte hade varit möjligt att åtgärda bristerna innan den förra hyresgästen flyttat ut. Först när den nya hyresgästen är på plats och har gjort sina val kan den processen inledas.
– När det är gjort kan vi beställa jobbet av våra entreprenörer om det ska tapetseras om eller bytas matta. Det tar normalt fyra till sex veckor, säger Gerd Sahlberg.
Är det inte rimligt med hyressänkning tills bristerna är åtgärdade?
– Nej, det är det inte utifrån att de kan nyttja alla rummen.
Det räcker för att ta ut full hyra?
– Ja.
Är 9 500 kronor en rimlig hyra för den här typen av lägenhet?
– Hyrorna är förhandlade med Hyresgästföreningen.
Familjen förväntade sig en lägenhet i modernt skick, men känner sig lurade. Hur ser du på det?
– Vi har alltid olika förväntningar på saker och ting. Den här lägenheten är stamrenoverad och har ett nytt badrum och ett nytt kök. Vi går aldrig in och totalrenoverar en lägenhet som vi har stamrenoverat.
Hur lägenheten kunde gå igenom en besiktning trots att det luktade illa och var i behov av städning kan inte Gerd Sahlberg svara på.
– Det jag kan säga är att vår personal är noga när den städbesiktar. Man går igenom varje rum och tittar på hur statusen ser ut och vilka eventuella åtgärder som måste göras, säger Gerd Sahlberg.