Tidningen drogs in i falskt samarbete om sponsorpengar

Nej, Eskilstuna-Kuriren samarbetar inte med "Topsponsor" som sedan årsskiftet ringer runt till Eskilstunaföretagare och säger att de samlar in pengar mot gängkriminaliteten.

Det falska påståendet om ett samarbete beskrivs på en hemsida och innehåller ekurirens logotyp.

Det falska påståendet om ett samarbete beskrivs på en hemsida och innehåller ekurirens logotyp.

Foto: Topsponsors hemsida

Eskilstuna2023-03-08 16:58

Redan i höstas stod det klart för "Topsponsor" att Eskilstuna-Kuriren inte var intresserad av något sponsorsamarbete. Trots det har flera Eskilstunaföretagare kontaktats där man påstår att man samarbetar med tidningen.

En av de drabbade är Anders Swahn som äger och driver Eskilstuna brunnsborrning AB. Förra veckan blev han uppringd av en man som sökte pengar till välgörande ändamål. Mer specifikt sade sig mannen representera "Stiftelsen Topsponsor" som i en insats mot gängvåldet i Eskilstuna bad om stöd för det lokala föreningslivet.

– Upplägget var att det är en hemsk situation i Eskilstuna, med gäng, skjutningar och grejer, och att de därför hade startat en stiftelse. Gång på gång upprepade han att det är så behjärtansvärt och viktigt att stoppa gängvåldet, säger Anders Swahn.

Mannen som ringde berättade att den pågående insamlingen skedde i nära samarbete med Eskilstuna-Kuriren, och att en av stiftelsens företrädare arbetade i tidningens lokaler en dag i veckan.

– Kuriren skulle vara en garant för att det var seriöst men alla varningslampor tändes, säger Anders Swahn.

undefined
Topsponsor har samlat pengar via telefon bland företagare i Eskilstunaområdet fram till i fredags. Då ska Björn Hallberg ha stoppat projektet.

Uppringaren bad om ett sponsorbidrag på 8 000 kronor. När det blev uppenbart att Anders Swahn var tveksam minskades summan till 5 000.

– Och när samtalet avslutades var han nere på 200 spänn, säger Anders Swahn och skrattar.

Så värst roligt tycker han dock inte att historien är. Snarare tvärtom.

Efter samtalet kontaktade Anders Swahn Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman, som i sin tur kontaktade bolaget och utgav sig för att vara en företagare.

Mer om det senare.

"Topsponsor" är ingen stiftelse utan existerar i form av en hemsida. Där informeras besökare om att den som samarbetar med Topsponsor kan känna sig "fullständigt trygg med att få bästa service på alla nivåer".

undefined
Det falska påståendet om ett samarbete beskrivs på en hemsida och innehåller ekurirens logotyp.

På hemsidan presenteras även det påstådda samarbetet med Eskilstuna-Kuriren mer ingående, och där syns även ekurirens logga. 

På sidan står att läsa:

"Vi på TopSponsor har tillsammans med Eskilstuna Kuriren bestämt oss för att inte sitta och bara titta på. Utan vi tänker göra en märkbar Skillnad för våra barn och ungdomar. Vi stöttar så att Julia, Kalle och Agnes tillsammans med sina lagkamrater får uppleva sitt livs cup eller resa, något som dom kommer att minnas för all framtid".

Topsponsor drivs av affärsmannen Björn Hallberg, 52, i Skåne. 

Björn Hallberg är bosatt i Osby men har verksamheter på flera orter, bland annat i Göteborg. Han kontrollerar och företräder sju verksamma aktiebolag.

2021 försattes ett av hans bolag i konkurs. Bolaget som erbjöd säljstöd över telefon förlorade en rättslig tvist mot en missnöjd kund och dömdes att betala drygt 500 000 kronor, inklusive motpartens rättegångskostnader.

Det var Björn Hallberg som förra veckan, utan att han visste om det, försökte övertyga Eskilstuna-Kurirens chefredaktör om att Eskilstuna-Kuriren stod bakom Topsponsors insamling.

undefined
Chefredaktör Eva Burman, till vänster ringde upp Topsponsors huvudman Björn Hallberg.

Ur samtalet där tidningens chefredaktör Eva Burmans frågor syns i fet stil:

– Vi gör en insats med ekuriren i Eskilstuna, för att tillföra medel till föreningslivet alltså, säger Björn Hallberg.

Tillsammans med tidningen alltså?

– Ja, just det. Det är ett samarbete. Det är vi som kontaktar företagen och samlar in pengarna kan man säga. Så kommer detta att presenteras i ekuriren, som en avslutning med de som har ställt upp och hjälpt till. 

Om jag satsar pengar så kommer mitt företag att bli omnämnt i tidningen menar du?

– Ja, både på webben och i tidningen.

Får man en artikel om man betalar mer?

– I förlängningen kommer det att vara så, för det finns ju ett intresse från tidningen att göra detta. Men tanken nu är att det blir ett samlingsreportage där företagen som varit med i detta blir presenterade, säger han.

Enligt Björn Hallberg ska de insamlade pengarna fördelas med hjälp av Eskilstuna kommun. Någon kontaktperson kan han dock inte namnge.

– Potten pengar kommer att gå till kommunen som går ut med en förfrågan till de föreningar som har ungdomsverksamhet. 

Vilka andra företag kommer vi att synas med?

– En majoritet är hantverksföretag. Det är min känsla. Både stora och små företag är med.

Det är ju jättebra att ni fått till ett samarbete med tidningen. Att de ställer upp på det här!

– Javisst är det så. Från ekurirens sida var man med direkt. Man förstod detta. Det är klart att det är ju ett problem och man vill visa att man står bakom detta. Man kan inte vara passiv, säger Björn Hallberg.

Samtalet avslutas med att tidningens chefredaktör säger att hon ska fundera på saken, utan att avslöja sin identitet.

undefined
"Vi har inget med Topsponsor att göra och jag har polisanmält företaget. De använder vårt varumärke för att ge sken av att det är en seriös satsning, säger Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman.

Björn Hallbergs påståenden om ett samarbete mellan Topsponsor, eller något annat av Björn Hallbergs verksamheter, och Eskilstuna-Kuriren är falska. 

Sant är att en företrädrare för Topsponsor, kollega till Björn Hallberg, kontaktade tidningens sponsoravdelning den 7 november i fjol och bad om ett möte. Ett möte hölls, där även Eskilstuna-Kurirens försäljningschef medverkade. Budskapet till Topsponsor var tydligt: Något samarbete är inte aktuellt.

Det hindrade dock inte Topsponsor från att ensidigt sjösätta "samarbetet" utan Eskilstuna-Kurirens vetskap.

Först när företagare i Eskilstuna kontaktade tidningen förra veckan blev det känt.

I onsdags förra veckan upprättades därför en polisanmälan mot Björn Hallberg och Topsponsor. 

Brottsrubriceringen är försök till bedrägeri mot företagen som kontaktats, samt varumärkesintrång mot Eskilstuna-Kuriren.

Eskilstunaföretagaren Anders Swahn som uppmärksammade händelsen säger att många knappt reagerar på alla blufförsök längre.

– Bluffakturor orkar man inte ens polisanmäla längre, och all skit som kommer i mejlen ska vi inte prata om. Men det här var jävligt osmakligt. Om de bara hade kört sitt case och försökt ragga pengar så hade jag bara sett det som en bluffgrej bland andra. Men nu drar man in ett företag till, Eskilstuna-Kuriren. Jag är varken prenumerant eller annonsör men jag tycker det är bedrövligt, säger han.

När Eskilstuna-Kurirens reporter ringde upp Björn Hallberg i måndags vidhöll han att det finns ett samarbete.

– Ja, absolut. Vi har ju haft kontakt med mer än en person på Eskilstuna-Kuriren. Så det här tycker jag inte alls låter så trevligt, det här samtalet. Vi har haft en mejldialog också med de personerna så att anklaga oss för sådana här saker undanber jag mig å det bestämdaste, säger Björn Hallberg.

På måndagskvällen kontaktade Björn Hallberg tidningens chefredaktör – och bad om ursäkt. Han förklarade att det rörde sig om ett missförstånd och att informationen på hemsidan ska tas bort, vilket också skett.

Enligt Björn Hallberg ska de pengar som har samlats in skänkas bort till lämpliga mottagare via kommunens försorg.

Vet du mer? Kontakta oss!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!