Fjolårets torra och varma sommar med många bränder och tillfälliga eldningsförbud fick flera konsekvenser. Flera butikskedjor tog bort engångsgrillarna ur sortimentet och gemene man påmindes, återigen, om riskerna vid eldning. Nu stundar en ny säsong som många delvis kommer att tillbringa vid en grill eller eldstad.
Oavsett om man har en gasol-, kol- eller engångsgrill, gör upp en egen eld eller använder de fasta eldstäderna så finns det risker. Det gäller att bruka sitt sunda förnuft, konstaterar Eskilstunas räddningschef Lars Lagebo.
– Normalt sett är det inga problem med att grilla på tomten eller på gemensamhetsplatser i bostadskvarteren. Den största risken är kopplad till engångsgrillarna. Och just nu är det väldigt torrt i backen och stor risk för markbränder, säger räddningschefen.
Kommunen tillhandahåller nästan 20 fasta grillplatser i gjutjärn eller betong. De finns bland annat i anslutning till baden i Sundbyholm (8), Skjulsta (4), Vilsta (3), stora badet i Borsökna och Mälarbaden (2), och de används frekvent.
– Grillplatserna vid Vilstabadet och i Sundbyholm används mest, säger Christian "Kimi" Dimitrijevic.
Han är arbetsledare på kultur- och fritidsförvaltningens serviceteam som underhåller baden och grillplatserna.
– Tyvärr var det en hel del problem i fjol. Det handlade främst om nedskräpning och att många använde sina engångsgrillar på fel sätt. Det var även si och så med efterlevnaden av eldningsförbudet, säger Christian Dimitrijevic.
Lars Lagebos uppmaning är att säkerställa att engångsgrillarna står på ett säkert underlag som sand, sten eller betong. Helst skulle han vilja att de förbjöds.
– Det skulle kännas bättre om man använde de fasta grillplatserna. Vi vet att engångsgrillar startar ett antal bränder varje år, säger han.
Vilka är de största grillmisstagen vi gör?– Det är att man inte avslutar grillningen på rätt sätt när man är klar. Har man grillen direkt på gräset så får man verkligen se till att det inte finns någon värme kvar i underlaget när man lämnar platsen, säger han.
Enligt Christian Dimitrijevic är det vanligt att engångsgrillarna används fel.
– Man ser tydliga tecken på att de läggs direkt på gräset. Förutom ett svart märke där grillen stått så ser man ofta att det dessutom brunnit lite runt omkring. Det har även brunnit ner några soptunnor som man slängt grillarna i, när man trott att det var släckt. Det hände senast nu i april.