– Kängurun var ett av våra tidigaste inköp. Och "Murmeldjuret" är det allra senaste, berättar museets verksamhetsledare Madelene Unneberg.
Ett flertal verk har förvärvats under perioden och så hänger till exempel numera alster av både Lars Lerin och Astrid Sylwan i den permanenta utställningen.
– I jubileumsutställningen lyfter vi istället fram konst som våra besökare inte sett på mycket längre - eller inte alls eftersom vi tidigare inte haft tillfälle att visa den, säger Agneta Linton, intendent och ansvarig för "Från Kengu tlll Murmeldjuret".
I den permanenta utställningen visas konsten i kronologisk ordning.
– Här blandar vi istället olika tidsperioder och har dessutom gått ifrån den traditionella bakgrundsfärgen vitt och istället satsat på starka färger för att särskilja jubileumsutställningen från det övriga museet. Men rött är faktiskt en traditionell gallerifärg om man tittar bakåt i tiden, konstaterar Agneta Linton.
Eskilstuna konstmuseums grundstrategi är att köpa in samtida konst och dessutom se till att lika många kvinnor som män är representerade.
Eftersom jubileumsutställningen också visar verk som donerats under de senaste tio åren innehåller den även äldre konst.
– Det äldsta är från 1923. Och ett verk visades här redan 1980 men var då i privat ägo. Sedan dess har det testamenterats till museet. Så nu visas det igen!