– Det är stor fara om man inte tänker på vad man gör och inte har korrekt skyddsutrustning, säger Tobias Erdsjö, ställföreträdande räddningschef på räddningstjänsten i Eskilstuna.
De två skogsbränderna i Römossentrakten i Odlaren omfattade tillsammans närmare 14 hektar, och områdena som har brunnit karaktäriseras åtminstone delvis av stora träd med ytliga rötter, bland annat uppe på berghällar. Under släckningsarbetet har räddningstjänsten själv varit försiktig med att gå in bland träden nattetid, av rädsla för att de ska falla.
– De flesta träd står ganska osäkert och kommer att falla förr eller senare. Det behövs inte mycket för att de ska göra det, säger Tobias Erdsjö.
Räddningstjänsten uppmanar nu allmänheten att inte vistas i de brandhärjade områdena.
– Som privatperson finns det heller ingen anledning att gå in där, säger Erdsjö.
Den skog som brann i Odlaren i slutet av juli ägs helt och hållet av Sveaskog. Sveaskog äger även omkring två hektar av den skog som förstördes i den andra branden, i början av augusti. Totalt rör det sig om mellan sju och åtta hektar skog för Sveaskogs räkning.
– Vi vet inte i dagsläget vad det handlar om i pengar, säger Helene Carlsson, Sveaskogs resultatområdeschef för bland annat Eskilstuna.
Vad som kommer hända med den förstörda skogen i Odlaren är ännu inte klart.
– Det är ingenting vi kan sälja till industrin. Möjligen till någon som fortsätter att elda, om man säger så, ett värmeverk kanske, säger Helene Carlsson.
I normala fall gör annars skogsägarna ingenting åt en bränd skog. Den får återhämta sig, och på sikt kan det till och med vara så att skogen kommer att må bättre av att den brunnit. Det finns dock möjligheter att markägaren vidtar åtgärder för att öka säkerheten i de områden som brunnit, om det visar sig att riskerna för allmänheten är stora.
– Men jag tror aldrig att vi har fått den rekommendationen från brandkåren tidigare, säger Helene Carlsson.