Vid bygget av den så kallade samspelsytan på Köpmangatan på söder i Eskilstuna har verksamheten i princip stått stilla delar av sommaren trots att arbetet är över ett år försenat. Boende och näringsidkare i området har väntat länge på att gatan ska bli användbar igen. För närvarande har ytterligare avspärrningar gjorts vilket gör att den enkelriktade kullerstensbelagda delen av Köpmangatan bitvis blivit oframkomlig.
– Vi är vansinniga, det är kalabalik på gatan och det finns ingen information, säger en av de boende till Eskilstuna-Kuriren.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Magnus Johansson, MP, är självkritisk.
– Det är bara kommunens ansvar att det blivit så här utdraget, säger han.
Ombyggnaden av Köpmangatan är inte den enda som dragit ut på tiden. Magnus Johansson är väl medveten om att arbetsmaskiner kan stå stilla under långa perioder medan gator är avstängda utan att något arbete utförs. Han ger själv ett exempel på bristande arbetssätt där kommunen anlagt en sprillans ny gräsmatta i stadsparken ena veckan för att några veckor senare köra sönder samma gräsmatta i samband med leveransen av ett nytt konstverk.
Nu har Magnus Johansson tagit fram en lista på förslag till åtgärder som ska presenteras för stadsbyggnadsförvaltningen. Förslaget syftar till att skynda på och förbättra byggprocesserna vare sig de sker i kommunal eller privat regi.
– Vi måste bli mycket bättre på att samordna arbeten och vara tydligare med när saker och ting ska vara färdiga. Vi måste planera bättre, säger han.
Magnus Johansson föreslår bland annat att arbetsinsatserna vid anläggningsarbeten ska pågå längre varje vardag, mellan klockan 07 och 22. Han tycker också att semesterperioderna måste förändras så att gatuarbeten, som ofta måste utföras under sommaren, kan ske så snabbt som möjligt.
– Man kan inte påbörja ett arbete och sedan gå på semester, säger han.
Enligt Magnus Johansson finns det i dag inte heller några perspektiv på vilka störningar ett bygge kan innebära.
– Det behövs någon typ av prissättning för de störningar som åsamkas, säger han.
Johansson vill även få till bättre rutiner för hur kommunen informerar kring byggen. Upplysningar om varför och hur länge en cykelbana eller gatstump kommer att vara uppgrävd ska finnas dels digitalt, dels anslås på plats med en skylt.
– Vi politiker har inte varit tillräckligt på tårna. Det måste till en rejäl uppryckning, konstaterar Johansson.