Det var i maj som man inledde en ombyggnation där man senare upptäckte asbest i köket på förskolan, och eftersom köket skulle rivas var man tvungen att sanera. Asbest upptäcktes också på fler platser på förskolan.
Lite senare krävde länsstyrelsen att Eskilstuna kommun skulle genomföra markprover vid den paviljong som tagits i bruk. Och denna provtagning gav svaret att marken innehåller förhöjda värden av bly.
Det som sker nu är att ett företag gräver bort en del av en yta på sex till åtta kvadratmeter och därefter gör nya markprover.
– Är det fortsatt förhöjda värden av bly gräver man lite djupare och tar nya prover, säger förskolechefen Gunnar Sandberg.
Den förorenade marken skickas till Sakab i Närke.
Ungefär hälften av de allra yngsta barnen har aldrig tvingats flytta från förskolan utan funnits i en paviljong under sommaren.
De lite äldre barngrupperna har flyttat till Studiefrämjandets lokaler vid gamla Mariakyrkan på Västeråsvägen, och de allra äldsta barnen har funnits i Parken Zoo, där man också ätit, en stor del av försäsongen.
– Det här har vi fått beröm för av flera föräldrar, och barn, som anser att vi gjort det bästa av situationen, säger Gunnar Sandberg.
Vad gäller lokalerna i gamla Mariakyrkan så har Studiefrämjandet hela tiden noga understrukit att barngrupperna måste vara ute allra senast 15 september.
Vad som återstår nu är att flytta den gröna modulen med ganska exakt 44 barn till Hammaren i Nyfors och här blir de kvar till vecka 43 då slutbesiktningen av Snickarvägens förskola ska äga rum.
– I början på vecka 44 ska vi förhoppningsvis vara tillbaka i våra egna lokaler igen, och det måste vi försöka fira på något sätt. Jag vet inte riktigt hur ännu men det måste vi göra.