Sveriges järnvägshistoria startade år 1853 i Eskilstuna. Då provkördes nämligen Förstlingen, det lok som byggts på Eskilstuna Mekaniska Verkstad, på ett spår i det som i dag är Munktellstaden. Loket skrotades 1882 men 122 år senare hade entusiaster sett till att det stod en fullskalig kopia av Förstlingen klar i Eskilstuna. I dag ägs och sköts den av Intresseföreningen Förstlingen II.
Föreningen har under flera år velat anlägga ett spår i Munktellstaden där Förstlingen ska kunna visas upp och nu har de planerna kommit en bit närmare förverkligande.
– Vi har varit dåliga på att marknadsföra Förstlingen. Vi visar upp loket i andra städer mer än vad vi gör i Eskilstuna och det tycker vi är väldigt tråkigt, säger Ralph Angestam.
Diskussioner och förhandlingar mellan föreningen och kommunen har pågått under cirka tio års tid.
– De senaste två åren har det tagit fantastisk fart och vi har goda förhoppningar om att det kan bli någonting.
Spåret är tänkt att placeras på Portgatan.
– Om planerna blir verklighet kommer vi att dela upp det i tre delar eftersom vi inte har tillräckligt mycket pengar. Den första etappen går från området närmast ån fram till Verkstadsgatan, säger Angestam.
Från kommunens sida är man positiv till planerna berättar stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti, (S). I ett avtal som slöts tidigare i år var man överens om en samfinansiering där kommunen skulle stå för nödvändiga gatu- och ledningsarbeten och föreningen för anläggningen av spår.
– Sedan dess har föreningen också fört fram en önskan om att bygga en vändskiva för loket. Och där har det stött på lite patrull. Vändskivan är tänkt att ligga ner mot ån. Men det skulle kräva ganska stora ingrepp för ligger ett av de största avlopps- och vattenrören, säger Sarita Hotti.
I det avtal som slöts skulle grävarbetena rymmas inom befintlig budget för gatuavdelningen.
– Det skulle ha kostat 100 000 kronor och det tyckte vi var okej. Nu håller vi på att utreda vad det andra alternativet skulle kosta.
Hon vill gärna se att man hittar en lösning som båda parter kan acceptera.
– Det skulle ju absolut bli en attraktion i Munktellstaden. Och det ligger helt i linje med den förädling som pågår i området där vi just nu färdigställer ytan utanför nya badhuset, säger Sarita Hotti.
För att bekosta den första etappens spår inklusive vändskiva behöver föreningen få ihop 300 000 kronor. Hur mycket pengar man skramlat ihop hittills vill inte Angestam säga.
– Det går trögt och vi behöver mycket hjälp.
På Destination Eskilstuna, vars uppdrag är att marknadsföra kommunen, ser man mycket positivt på planerna med ett permanent spår:
– Vi tycker det är jätteroligt. Som turistattraktion skulle det vara ett stort lyft. Det handlar om att kunna visa Eskilstunas stolta industrihistoria, både för dem som bor här men också för att locka fler besökare, säger Elin Stenman på Destination Eskilstuna.