– Flera får en tredubbling av tomthyran, samtidigt som prislappen för att köpa loss tomten blivit fruktansvärt hög", säger Carina Lorentzon, kontorschef på Skandiamäklarna i Eskilstuna.
Försäljning av småhus med tomträtt har fram till nu fungerat smidigt. Marktaxeringsvärdet, som tomtsavgälden baseras på, har upplevts som hanterbar och köpare har på senare år kunnat räkna med att få lägga cirka en tusenlapp i månaden på tomthyran. Som tidningen berättat blir det avsevärda hyresförändringar för tomträttsinnehavare framöver.
– Marktaxeringsvärdet har blivit fruktansvärt högt. Det rimmar inte med prisutvecklingen på bostadsmarknaden och det blir knepigare när vi ska göra värderingar av objekt med tomträtt, säger Carina Lorenzon.
Hon förespråkar friköpta tomter men förstår samtidigt att den nya prisbilden på tomträtter avskräcker många att slå till.
– Ska vi sälja ett hus med tomträtt idag som kostar tre miljoner och den nya köparen kan köpa loss tomten för 700 000 tusen, så kan hen inte räkna med att få 3,7 miljoner vid en försäljning i närtid. Den värdeutvecklingen är det inte på kort sikt.
Nyligen hade mäklarkontoret kontakt med en kund som fått besked om att tomträttsgälden ska ändras från 12 000 kronor till 32 000 kronor om året.
– Det är en ökning som nästan motsvarar den årliga driftkostnaden för huset. Jag förstår att många drar sig för att köpa ett hus med tomträtt till de villkoren, säger hon.
Samtidigt erbjuder Eskilstuna kommun småhusägare med tomträtt att friköpa sin tomt till 75 procent av marktaxeringsvärdet. Något som förhållandevis få nappar på, trots rekordlåga räntor. Från januari 2016 fram till i dag har 107 hushåll köpt loss sina tomträtter. Det har genererat ett tillskott på närmare 34 miljoner kronor till kommunen.
– Jag tror att många borde ta en funderare på om det ändå inte är bättre att friköpa sin tomt. På sikt och med rådande ränteläge blir det ett billigare boende än att hyra sin tomt, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).
Är 75 procent av marktaxeringsvärdet tillräckligt lockande?– Det är trots allt en rabatt och det innebär ett värde som det gemensamma inte får ta del av. Vi har vägt av vad tomtpriserna ligger och vad vi moraliskt mäktar med att ta ut. På sikt och med rådande prisutveckling kan rabatten behöva skruvas upp, säger Jimmy Jansson.
Han tycker också att bankerna borde uppmuntra och hjälpa till med friköp av tomträtter då det trots allt höjer fastighetens värde.
– Även om det inte är kommunens uppgift att lägga sig i hur vuxna människor hanterar sin privatekonomi så är det läge att tänka efter vad som blir bäst på lång sikt. Tomträttshyran är inte heller den någon rolig utgift att betala, säger Jimmy Jansson.