I centrala Eskilstuna finns flera hotell som erbjuder hotellfrukost. Ett av de mest välkända är Elite stadshotellet intill Eskilstunaån. I deras restaurang, Y-Won, kan man för 150 kronor på vardagar och 175 kronor på helgen njuta av en lyxig hotellfrukost.
– Det finns massor på vår buffé skulle jag säga. Dels är det massor av olika brödsorter, pålägg som olika slags ostar, dessertostar, olika marmelader och sylter. Vi har en rad olika charkuterier, jag tror att det kanske är fyra eller fem olika, säger Annica Åkerblad, hotelldirektör för Elite.
Utöver det så är även hotellets belgiska våfflor väldigt populära. Dessa får gästerna själva grädda i ett våffeljärn för att sedan ta hur mycket sylt och grädde man vill.
Hotellets frukost har öppet mellan 06.30 och 09.30 på vardagar samt 07.30 och 11.00 på helger.
– Jag skulle jag säga att småvarmt överhuvudtaget är ganska populärt på vår buffé, som till exempel äggröran, den är populär.
Endast några meter därifrån ligger Comfort hotel. Även de erbjuder frukost för allmänheten och inte bara för hotellets gäster. Där kostar det 150 kronor alla dagar och är öppet mellan 06.30 och 09.00 på vardagar samt 07.00 till 10.30 på helger.
– Vi har mycket grönt på vår frukostbuffé skulle jag säga, det är väl det som sticker ut och är vår röda tråd. Färskt skuren frukt och grönsaker, som gurka, paprika och tomat. Olika ingefärashots, sådant finns och sticker ut, säger Marielle Sörensen, receptionschef på hotellet.
På andra sidan ån hittar vi Clarion collection hotel Bolinder Munktell. För 175 kronor kan man äta sin frukost på hotellets inglasade terrass med utsikt över ån.
– Det är jättefin utsikt, det utmärker sig, säger receptionschefen Janine Fransson.
Hotellets frukostbuffé håller öppet mellan 06.00 och 09.00 på vardagar samt 07.00 och 10.00 på helger.
På buffén finns bland annat olika sorters bröd, yoghurt och fil, men även havregrynsgröt, köttbullar, pannkakor och hotellets populära äggröra.
Några andra med en populär äggröra, eller ägglåda som de istället kallar det, är Best western plaza hotel på Drottninggatan.
– I stället för äggröra så har vi ägglåda. Den görs i ugnen så det blir som en låda, den steks inte och mosas runt. Den är mjuk och len hela vägen, säger Isabella Redefalk, receptionist.
Frukosten håller hus i Vinägers lokaler och på buffén finns det mycket att välja på. Däribland frukt och grönt, glutenfritt, vegetariskt och veganskt samt våfflor som gästerna får grädda i hotellets våffelmaskin.
Några meter längre bort på Drottninggatan, granne med centralstationen, ligger First hotel city. Där kan man för 110 kronor njuta av en hotellfrukost, men hotellpersonalen föredrar att man bokar innan då det är en mindre lokal.
– Det finns olika pålägg, bröd, yoghurt, olika flingor. Ägg, äggröra och bacon. Sedan brukar vi alternera en tredje rätt, som pannkakor, prinskorv eller köttbullar, säger Jenny Farias, hotellchef.
Finns det något som sticker ut med er frukostbuffé?
– Vi bakar mycket av det vi serverar. Limpan har vi gjort själva, fikat också. Det finns alltid hembakat fikabröd. Sedan gör vi vår granola och müsli, vi gör mycket sånt.
First hotel citys frukost håller öppet 06.00 till 09.30 på vardagar och 08.00 till 10.00 på helger.