Som vanligt var det fullt av folk som drogs till den traditionella julmarknaden i Rademachersmedjorna i Eskilstuna. Om inte för att köpa något så bara för att avnjuta den fina julstämningen, mingla bland likasinnade eller för att kanske få provsmaka något gott eller testa något nytt.
En av dem som fanns på plats var till exempel Anders Möller från gården Larslund utanför Vingåker som satsat på mathantverk och som sedan ett par år driver livsmedelsföretaget Archangelica. Specialitet: såser och drycker som tillverkas direkt från råvarorna.
I år har det gått bra för Anders Möllers företag och två medaljer berättar han att det har blivit i SM i mathantverk. Guld för både glögg och sås. Hot blue hette den belönade dessertsåsen och i klassen glögg, var det rabarberglöggen som vann.
Den som undrade hur rabarberglögg smakar fick tillfälle att provsmaka under julmarknaden.
Christin Carlsson från Flen som bundit kransar i 15 år och åker runt på olika marknader hade laddat upp med kransar av olika slag och storlekar och sålde också tovade figurer som hennes mor hade gjort.
Ett av de mer udda inslagen på julmarknadsfronten fanns ett stenkast bort från Rademachersmedjorna.
I Rothoffsparken stod de militärhistoriskt intresserade kamraterna från Hensta Hemvärn och rörde i ångande grytor och det var som att förflytta sig bra många år bakåt i tiden.
– Hensta hemvärn har inget med hemvärnet att göra egentligen. Men vi tycker att beredskapstiden är så otroligt spännande, berättar entusiasten Robert Wass.
Han berättar att han älskar gamla föremål och att allt började med att han hittade en gammal kokvagn på Blocket. Men: vad skulle han egentligen göra med den? Och så fortsatte det med en gammal militärlastbil, uniformer, hjälmar, presenningar, ryggsäckar, fler kokkärl, dåtida musikanläggningar, skor och kängor... och på den vägen är det. Och när det är dags för marknader oavsett årstid - ger sig vännerna ut och delar med sig av sitt historiska intresse och kunskap - och kokar ärtsoppa precis som man gjorde på beredskapstiden.