Den som har svårigheter att själv förflytta sig ska få transporthjälp. Det anges i lagen om färdtjänst respektive lagen om riksfärdstjänst. Kommunen ansvarar för att färdtjänst ombesörjs, men därefter är det mesta tolkningsbart.
– Lagen är väldigt otydlig och ofullständig. Den säger att man har rätt till färdtjänst om det gäller arbete eller nödvändig serviceresa. Men sedan är det upp till varje kommun att tolka dessa begrepp, säger Henry Freij som är författare till Färdtjänsthandboken (1999).
Kommunens självstyre är med andra ord starkt och inte särskilt reglerat i lag. De lokala politikerna bestämmer själva hur begreppen arbete och nödvändig serviceresa ska tolkas. I Eskilstuna har man valt att skilja på arbete och högre studier.
– Det är en ganska konstig indelning som Eskilstuna kommun har valt att göra. Kommuner brukar jämställa högskolestudier med arbete, säger Henry Freij.
Eskilstuna kommuns riktlinjer för färdtjänst är i dagsläget inte möjliga för handläggare att omtolka för att även innefatta högre studier. Det menar Åsa Strandberg som är myndighetschef för Vuxenförvaltningen.
– Kommunens riktlinjer är inte tolkningsbara. Och jag har ett ansvar att följa reglerna. Det är upp till kommunen, det vill säga fullmäktige, att ändra på riktlinjerna, säger Åsa Strandberg.
Henry Freij uppmanar personer till att överklaga. Särskilt funktionshindrade som vill studera på högre nivå eftersom lagen inte säger något om studier.
Funktionshindrade som studerar nekas färdtjänst
Funktionshindrade som vill bedriva högskolestudier nekas färdtjänst av Eskilstuna kommun. Däremot beviljas färdtjänst vid arbete. Att inte klassa högre studier som arbete är ovanligt, menar experten Henry Freij.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!